Bøger / faglitteratur

Partnerskab : historien om homoægteskaber


Beskrivelse


Om de politiske fremskridt som det homoseksuelle miljø har oplevet, siden Danmark som det første land i 1989 tillod par af samme køn at indgå i registreret partnerskab.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. sep. 2014

af

af

Alma Lind Jensen

d. 19. sep. 2014

For enhver, der måtte ønske at læse om homoseksuelles retsstilling og historie gennem de sidste ca. 75 år. Bogen er velegnet til opgaveskrivere fra folkeskolens overbygning og op.

Homoseksualitet har fra at være ulovligt og strafbart for mindre end 100 år siden gennemløbet en rivende udvikling, siden Forbundet af 1948 (i dag LGBT) blev stiftet og frem til i dag, hvor det er kirkelige homovielser, der bl.a. er på dagsordenen. I 1920'erne blev homoseksualitet afkriminaliseret, mens fordømmelse og udelukkelse fra det gode selskab stadig var fremherskende. En stor udvikling skete i løbet af 70'erne, hvor lesbiske fik en stemme via kvindefrigørelsen. Men det var i 1980'erne, udviklingen for alvor tog fart med lovgivningen omkring registreret partnerskab. Både denne udviklingshistorie sammen med en række konkrete protrætter af personer og par er den røde tråd i denne bog, hvor vi får et fint overblik over bøssers og lesbiskes retsstilling dengang og nu. Det registrerede partnerskab blev en afgørende anerkendelse for homoseksuelle - at de kunne opnå juridiske rettigheder på linje med ægtepar, at deres parforhold kunne anerkendes i offentligheden og at hele deres situation løsnedes og blev åben overfor fx kolleger og bekendte.

Biografien Axel Axgil : kampen for kærligheden fortæller også homoseksualitetens historie i samme periode som nærværende titel.

Men ellers er denne side af dansk seksualpolitik samt homoseksuelles historie og juridiske rettigheder ikke velbeskrevet.