Bøger / skønlitteratur / roman

Patrioten


Beskrivelse


Troels Dane drager i 1797 ud for at opleve verden. Den unge mand kommer omkring både slavehandel, søkrig, Europas politiske strømninger, patriotisme og samfund med store klasseskel, før han vender hjem til det trygge hjemlige gods Daneborg.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2010

af

af

Beth Høst

d. 23. apr. 2010

Den historiske serie Slægten om slægten Dane har fået en fanskare, som trofast hænger på. Men den er naturligvis direkte til alle dem, der holder af historiske romaner, og de læsere findes i alle aldersklasser.

Dette er nr. 17, og Helleberg tog sig også af nr. 16., hvor Karen Dane var hovedfigur i perioden omkring Stavnsbåndets ophævelse. Nu handler det om hendes yngste søn, Troels. Han skal jo ikke arve, vil ud og se verden, og vi møder ham på et skib med en last af slaver. Det plager hans retskafne sind, og da slaverne gør oprør, redder han sig og ender på et engelsk skib. Troels får engelske venner, får nogle år i Indien og Vestindien, hvor man som læser ikke rigtig tror på den naive fyr og historien. Men så rykker det, da han på vej hjem befinder sig på intet mindre end Nelsons skib ud for Københavns Havn 1801. Troels hopper overbord og redder igen skindet, og igen da han slipper for spionanklage og sendes som diplomat til England. Her ser han igen Nelson og hans Emma Hamilton. Det komplicerede og dramatiske politiske spil i Europa i de år rulles ud for læseren, ligesom vi oplever forfatterens morskab ved at vise en rigtig europæer, Troels' far, der tilmed forestiller sig en ny valuta: Euroen!.

Den velresearchede Druknehuset, 2008, ligger i forlængelse af dette forløb, hvor vi åbenbart også kan se frem til en nr.18 fra Hellebergs hånd.

God underholdning i den historiske genre.


Berlingske tidende

d. 14. maj 2010

af

af

Niels Houkjær

d. 14. maj 2010


Weekendavisen

d. 29. apr. 2010

af

af

Ulrik Langen

d. 29. apr. 2010