Bøger / skønlitteratur til børn / digte

Peder Paars


Beskrivelse


Komisk heltedigt om købmanden Peder Paars der rammes af gudernes stridigheder, da han sejler ud for at hente sin elskede Dorothea fra Aars.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. maj 2015

af

af

Kent Skov

d. 12. maj 2015

Tekstkritisk udgave af Holbergs komiske heltedigt. Historien er en parodi på de klassiske heltedigte gengivet med originalteksten genoptrykt med et forklarende efterskrift. Primært for forskere og litteraturstuderende.

"Peder Paars" er et af Holbergs tidlige værker fra 1720. Digtet er en episk fortælling,der handler om kræmmeren PP, der rejser mellem Kalundborg og Aars og lider skibbrud på Anholt. Det er skrevet som en parodi på antikkens heltedigte - især Vergils "Æneiden". Bogen er en litteraturvidenskabelig udgave i DSLs serie "Danske klassikere".

Holbergs originale tekst ledsaget af efterskrift, et omfattende noteafsnit samt afsnit med udgave- og tekstforhold og bibliografi. Holbergs værk er pga. de gamle ord- og staveformer svært læsbar i den originale form - delvis på aleksandrinervers. Det kræver solid indsigt i klassisk litteratur og ældre sprogbrug for at få det fulde udbytte af historien. Men især det indsigtsfulde og fyldige efterskrift ved Jens Kr. Andersen beskriver værkets mening, sammenhæng og betydning i dansk litteraturhistorie.

"Peder Paars" er udgivet i flere omgange og indgår også i den komplette Holberg-udgave Værker i tolv Bind. Bind 2Seks komedierMoralske Tanker og som selvstændigt værk tilbage fra 1949. I "Danske klassikere"-serien er også udgivet Holberg-udgaverne Seks komedier og Moralske Tanker"Peder Paars" er udgivet i flere omgange og indgår også i den komplette Holberg-udgave Værker i tolv Bind. Bind 2 og som selvstændigt værk tilbage fra 1949. I "Danske klassikere"-serien er også udgivet Holberg-udgaverne og Moralske Tanker"Peder Paars" er udgivet i flere omgange og indgår også i den komplette Holberg-udgave Værker i tolv Bind. Bind 2 og som selvstændigt værk tilbage fra 1949. I "Danske klassikere"-serien er også udgivet Holberg-udgaverne Seks komedier og .


Berlingske aftenavis

d. 3. dec. 1949

af

af

Hans Brix

d. 3. dec. 1949


Børsen

d. 29. nov. 1949

af

af

Chr. Kirchhoff-Larsen

d. 29. nov. 1949


Kristeligt dagblad

d. 27. dec. 1949

af

af

Vagn Riisager

d. 27. dec. 1949


Land & folk

d. 23. dec. 1949

af

af

Otto Gelsted

d. 23. dec. 1949


Information

d. 7. dec. 1949

af

af

Peter P. Rohde

d. 7. dec. 1949


Politiken

d. 30. nov. 1949

af

af

Walter Schwartz

d. 30. nov. 1949Informationer og udgaver