Bøger / skønlitteratur / roman

Pelargonie


Beskrivelse


Kortroman, hvor de enkelte kapitler er nedslag i en drengs opvækst, hvordan han iagttager sine omgivelser, sine forældre og hvordan disse indtryk mejsler sig ind i hans hukommelse. Som når faderen på en helt bestemt måde nyder morgenmaden eller når moderen går barbenet rundt i huset.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2017

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 10. mar. 2017

Opvækstroman uden handling, men fyldt med smukke beskrivelser af indtryk, sanser og det at være barn. Til læsere af lyrisk prosa og til læsere der gerne vil udfordres på forståelsen af begrebet "roman.".

"Pelargonie" er en kortroman - 95 sider i lille format så der står ikke meget på hver side - uden nogen decideret handling. De enkelte kapitler er nedslag i en drengs opvækst, hvordan han iagttager sine omgivelser, sine forældre og hvordan disse indtryk mejsler sig ind i hans og læserens hukommelse. Det er Frederik Svindlands skønlitterære debut.

Det er en udsøgt fornøjelse at læse "Pelargonie" set ud fra et sprogligt perspektiv. Forfatteren formår, gennem skarpe metaforer og en sikker sanselighed, at videregive de typer af indtryk, som er med til at forme et ungt menneskes erindringer. Som når faderen slikker marmeladen af skeen eller som her, hvor en lastbilchauffør indtager en parkeringsplads:"Han gør det langsomt, som om han sænker sig ned i koldt vand. Sejheden, han trækker med sig ud af køretøjet, har hele parkeringspladsen i sin hule hånd. Det er som om noget vender vrangen ud lige der, hvor han står, som om de ting, der kommer for tæt på ham, sænker farten." Lyrik møder prosa på smukkeste vis.

Der er et slægtsskab, i forhold til blandingsforholdet mellem lyrik og prosa, med artfilmen The tree of life.


Politiken

d. 21. apr. 2017

af

af

Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen

d. 21. apr. 2017