Bøger / faglitteratur / essays

Pennen og leen : at læse og tænke skævt


Beskrivelse


Essays om fryd ved gys og skræk for skak, ord der slår flikflak og sproglig gakgak, poetisk splatter, blod og panik, altså glæden ved sproglig udfoldelse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2007

Litterær essaysamling med en relativ smal målgruppe, men den kan med emner som fx gys og gru og ellers skæve vinkler på mangt og meget sikkert formidles bredere med lidt entusiastisk formidlingsarbejde.

Forfatteren er mest kendt for sine bøger for børn og unge, der ikke er de lettest læste, men guf for eftertanken. Senest fx novellesamlingen Nat med Naja : noveller. Jeg kender ham også fra hans velskrevne gys og gru, fx helt tilbage fra 1984, men stadig i nye oplag, Haltefanden. Men han skriver også for voksne, og hans nye essaysamling er til voksne. Det er en samling af 14 essays, hvor de fleste tidligere er trykt i aviser og tidsskrifter, men også som indlæg på konferencer og i bøger. Det ældste essay er fra 1992 og det yngste fra 2006, så samlingens tidsmæssige spredning spejler fint emnernes mangfoldighed. Det er en flok finurlige fortællinger, hvor man gør klogt i at læse bogens undertitel med "at læse og tænke skævt". Og det kan Mouritzen som få andre. Han skriver fx om gys og gru-genren i "I en kælder af blod og panik", hvor han reflekterer over en debat om vold og splat på film og på tv, der selvom artiklen oprindelig er fra 1993, stadig er aktuel. Her skriver han bl.a.: "Kunsten er af få sin ekstential-angst gennemlevet, gennemlyst, set, indset og optaget naturligt i sindet. Ellers tager trolden magten".

Unik litterær essaysamling.

Elegant og velskrevet essaysamling, der kalder på eftertanken om mange forskellige litterære emner.


Berlingske tidende

d. 27. okt. 2007

af

af

Lars Handesten

d. 27. okt. 2007Informationer og udgaver