Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Per og bette Mads


Beskrivelse


Per og bette Mads er fulde af skæg og ballade. En nytilflyttet pige bliver deres næste offer, men hun viser sig at være deres overkvinde.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juni 2010

af

af

Merete Flensted Laustsen

d. 21. juni 2010

Bogen her er en del af Gyldendals Læs selv-serie og er sat med stor skrift, som gør den meget velegnet til selvlæsning fra 9 år, men den kan stadig også bruges som højtlæsning fra 5 år.

I året hvor Ole Lund Kirkegård (OLK) ville være blevet 70 år, kommer her en dejlig udgave af fortællingerne om de to frække drenge Per og bette Mads. I Vinneby, hvor drengene bor, bruger de det meste af deres tid på at lave skæg og en hel del ballade. Det går mest ud over Mikkel Pælg og maleren. En dag kommer en ny pige til byen (og klassen) og Per og bette Mads har udset hende til at være deres næste offer. Men her får drengene deres sag for, det viser sig at den nye pige er bedre til at lave skarnsstreger. Bogens typografi og layout gør den læsevenlig. Bogen er stadig gennemillustreret med OLK's egne humoristiske tegninger og forlaget har taget et lille udsnit af tegningerne og sat ved siden af sideangivelsen, hvert kapitel sin figur. Bogens omslag er varmt gul/orange med billedet af den klaverspillende Fru Olsen med blomsterhat og boksehandsker.

I denne 3. udgave er det stadig den originale tekst og de originale tegninger, der er brugt. I forhold til 2. udgave er illustrationerne her i s/h. Der er sat dele-prikker ved enkelte af de lange ord til hjælp til læsningen. Selve historien er der ikke rørt ved og den er stadig både sjov og fornøjelig.

Per og bette Mads står ikke tilbage i skarnsstreger og bogen kan med fordel anskaffes, og man kan håbe på at "selvlæsningspoderne" ikke får for mange gode idéer.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Hansen (børn)

d. 18. dec. 2018

Småbørnsbog om livet i den lille landsby Vinneby. De to drenge, Per og bette Mads, fordriver tiden med at få ideer, som ofte går ud over de børnefjendske voksne, især maleren og Mikkel Pælg.En dag flytter en pige til byen, og efter forskellige forsøg må drengene indrømme, at »hun er næsten lige så klog som os.« Bogen er oprindelig udgivet som føljeton i Politiken i 1969. Den er, somforfatterens øvrige bøger, fyldt med lune, barokke påfund og morsomme personer. Den er let at læse, og vil blive modtaget med begejstring af de mange Lund Kirkegaard læsere. Oplæsning fra ca. 5 år,selvlæsning fra 9 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørn E. Albert (skole)

d. 18. dec. 2018

En ny OLK er jo ikke hverdagskost, men her får vi OLK's gamle føljeton fra Politiken fra 1969, om de to frække drenge og deres chikaneren af den stakkels maler. Han får næsten skyld for althvad de laver. Og det er ikke småting de to finder på, de stjæler æbler, får hønsene til at tabe fjerene, skyder med kanon uden lyd, sender sig selv til Afrika, fanger gamle dame, og de prøver atfange en pige, men hun er for smart for dem. Der er mange ting, som OLK har taget op i senere udgaver og i bedre udførelser, men det er bestemt både en morsom og en original OLK-bog. Så man kanroligt købe den. Rent historisk kan den bruges som den unge forfatters første små spæde forsøg på at blive det, han er i dag. Og det er ingenlunde dårligt.


Folkeskolen

årg 98, nr 49 (1981)

af

af

Per Birkebæk

årg 98, nr 49 (1981)


Politiken

d. 27. okt. 1981

af

af

Sus Rostrup

d. 27. okt. 1981


Berlingske tidende

d. 25. sep. 1981

af

af

-st

d. 25. sep. 1981


Vendsyssel tidende

d. 25. okt. 1981

af

af

fn

d. 25. okt. 1981


Jyllands-posten

d. 16. nov. 1981

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 16. nov. 1981