Bøger / faglitteratur

Perler for svin : danske talemåder hentet i de bibelske skrifter


Beskrivelse


Gennemgang af et udvalg af danske talemåder, der har sin oprindelse i Bibelen. Opslagsværk for læsere, der er nysgerrige på danske talemåders oprindelse.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2020

af

af

Cæcilie Hjorth Pedersen

d. 4. sep. 2020

Gennemgang af et udvalg af danske talemåder, der har sin oprindelse i Bibelen. Opslagsværk for læsere, der er nysgerrige på danske talemåders oprindelse.

Mogens Wenzel Andreasen gennemgår over 100 talemåder og enkelte ords bibelske oprindelse og giver med dem eksempler på, hvad Bibelen har bidraget med til dagligt dansk. I begyndelsen af bogen er en alfabetisk oversigt over de udvalgte talemåder med henvisninger til det eller de steder i Bibelen, hvor udgangspunktet for talemåden findes. Wenzel Andreasen giver også flere eksempler på forvrængninger af talemåder og musikalske værker, operaer og balletter, der tager udgangspunkt i bibelske skrifter. Han har tidligere udgivet flere romaner samt bøger om klassisk musik.

Bogen fungerer med sin alfabetiske oversigt over de udvalgte talemåder fint som opslagsværk og kan hurtigt give svar på, hvilken bibeltekst en given talemåde har sin oprindelse i. Desværre skæmmes bogen af en del trykfejl.

Religion i sprogetMed ja-hatten på belyser ligeledes gennem en række formuleringer, talemåder, ordsprog og besværgelser den tætte sammenhæng mellem sprog og religion, og mellem kristendom og kulturarv. I opslagsværket Med ja-hatten på kan man dykke ned i ca. 2000 danske talemåders konkrete og overførte betydningerReligion i sproget belyser ligeledes gennem en række formuleringer, talemåder, ordsprog og besværgelser den tætte sammenhæng mellem sprog og religion, og mellem kristendom og kulturarv. I opslagsværket kan man dykke ned i ca. 2000 danske talemåders konkrete og overførte betydninger.