Bøger / skønlitteratur / noveller

Permafrost : fortællinger fra et yderpunkt


Beskrivelse


Noveller. 25 fortællinger fra et yderpunkt. Det er mennesket, når det er sin egen værste fjende.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2019

af

af

Dorthe Marlene Jørgensen

d. 7. mar. 2019

25 fortællinger, der tager afsæt i Svalbard og drejer sig om steder man flygter til eller fra, og viser hvordan mennesket er sin egen værste fjende. For dem der kan lide noveller/små fortællinger, der handler om mennesket og dets indre, selv når det ikke er kønt.

Fortællingerne viser, når mennesket er sin egen værste fjende. Vi møder blandt andet svigt, overgreb, jalousi, og ensomhed. Blandt fortællingerne kan nævnes "Sædbank", hvor vi befinder vi os i frøbanken på Svalbard. Et sted, der er sikret mod atomkrig, jordskælv og terror. Men ikke mod hovedpersonens indblanden. Han vil være en del af det fremtidige arvemateriale i banken. Og i "Minen", møder man en kvinde på 32, der sidder og venter på at blive reddet op fra en mine hun er faret vild i, mens vi følger hendes tanker tilbage til skoletiden. I den første fortælling "Ben", møder vi den unge benamputerede pige, der mere eller mindre frivilligt tager en fremmed mand med hjem. I bogen er der ni tuschtegninger. Bagerst i bogen er indholdsfortegnelsen.

Rigtig gode fortællinger, der giver et blik ind i mennesket. Sproget er ikke det letteste, der bruges mange metaforer, og der åbnes virkelig op for fortolkning af de enkelte fortællinger. Men meget fin lille bog, der især vil være noget for dem, der holder af blive udfordret.

En anden ny novellesamling, der også behandler menneskets indre, samt relationer til andre, er Når månen går ned.