Bøger / skønlitteratur til børn / humor

Peter Plys i regn


Beskrivelse


Det regner og det regner og det regner, og Grislingen er spærret inde i sit hus. Han kaster en flaskepost i vandet, og heldigvis finder Peter Plys den og organiserer en redningsaktion.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juli 2000

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 7. juli 2000

To af historierne om Peter Plys er her udgivet i hver sin lille bog. Tekstmæssigt og hvad angår Ernest H. Shepards kongeniale illustrationer, dels i sort-hvid dels i farver, er de helt identiske med to af historierne i Min første bog om Peter Plys (4.udg. 1998). I forhold til de to komplette udgaver, som jeg har haft mulighed for at sammenligne med, Peter Plys (3.udg. 1975) og Peter Plys og hans venner (3.udg. 1975), er der tale om ganske få, men unødvendige forkortelser/udeladelser. Der er heldigvis ikke ændret på sproget, hvis charme netop består i de lange, kringlede sætninger. Da fortællingerne om Peter Plys er udpræget episodiske, kan de enkelte historier godt stå alene, og disse to små, indbydende bøger er udmærkede og overkommelige som en første smagsprøve på Peter Plys's univers, hvis fantastiske og trygge lilleverden stadig kan engagere børn fra ca. 5 år - og deres voksne oplæser. Der er udgivet en samlet udg. af Peter Plys og Peter Plys og hans venner (3.oplag 1999).


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juli 2000

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 7. juli 2000

De to billedbøger indeholder hver et kapitel fra henholdsvis Peter Plys og Peter Plys og hans venner. Det er ord til andet Else Heises klassiske oversættelse, der blev revideret i 1975. Teksten er meget åbent sat med ret store typer og masser af luft mellem de verssatte linier. Teksten optager mere end halvdelen af bogens sider. Resten er dels en næsten komplet samling af de helt oprindelige vignetagtige s/h stregtegninger og dels en supplering med mange af Shepards senere farvelagte versioner. Disse er både hel- og halvsides lyse farvebilleder. Det er et godt og dækkende udvalg af de dejlige billeder, men indpasningen i teksten er ikke lykkedes lige godt overalt. Flere steder ligger billedet langt fra det tilsvarende sted i teksten. Det er bekvemme og overskuelige billedbogsudgaver til oplæsning fra inden skolealderen, og selvlæseren fra omkr. 3.-4.klasse kan her få en forsmag inden læsningen af "de rigtige" udgaver. Solhistorien er det herlige kapitel, hvor Plys og vennerne kaster pinde i floden og redder Æselet op af vandet og regnhistorien er den dramatiske historie om den store oversvømmelse, der truede flere af dyrene og hvor Jakob og Plys sejlende i en omvendt paraply redder den stakkels nødstedte Grisling.