Bøger / faglitteratur / bibliografier

Peter Wessel Tordenskiold


Beskrivelse


Forfatteren tegner et psykologisk portræt at krigeren, sømanden og mennesket Tordenskiold (1690-1720) og giver samtidig et billede af Danmark under Store Nordiske Krig 1709-1720.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 2015

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 22. okt. 2015

Et portræt af søhelten, hvis korte liv er blevet en myte. Tordenskiold var en blændende begavet kriger og en sømand uden lige, men også et menneske, der var berygtet for sin brutalitet mod sine underordnede. For historisk interesserede.

Bogen følger T's liv fra barndommen i Trondhjem over rejserne verden rundt til deltagelse i Store Nordiske Krig 1709-1720. En krig, hvor han gjorde kometkarriere i den dansk-norske flåde med en række dristige aktioner, som ændrede krigens gang. Det er også en beretning om de skandinaviske lande i deres længste og hårdeste krig sammenholdt med den europæiske storpolitiske baggrund. Handlingen bevæger sig fra Trondhjem til Gøteborg og Nordtyskland med afstikkere til Guldkysten, Skt. Thomas og Trankebar med et mylder af personer fra samfundets top til dets bund. Samtidig er det et psykologisk portræt med analyser af kilder, myter og tidligere litteratur om Tordenskiold.

Populærhistorie for lidt viderekommende, hvor fagligheden og den historiske samtidsramme er i behold samtidig med, at der fortælles en god historie. Bogens store styrke er den letforståelige fremstilling, mange glimrende analyser og det fine psykologiske portræt af Tordenskiold. Hertil kommer flot udstyr og boghåndværk af høj klasse.

Den er ift. tidligere udgaver i større format og kraftigt udbygget med nyt stof og illustrationer. Der findes ingen tilsvarende nyere bøger om emnet Mandsmod og kongegunst.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 31. mar. 2016

af

af

Poul Groos

d. 31. mar. 2016


Jyllands-posten

d. 6. dec. 2015

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 6. dec. 2015