Bøger / skønlitteratur / roman

Peter Wimseys hvedebrødsdage


Beskrivelse


Krimi. Peter Wimsey vil tilbringe sine hvedebrødsdage i fred og ro på et landsted. Idyllen får en brat ende, da der findes et lig.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. nov. 2013

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 21. nov. 2013

Dorothy L. Sayers' kriminalromaner om Lord Peter Wimsey, gentlemandetektiven, er krimier af "den gamle skole". Kan formidles til de krimilæsere, som ikke kender til genrens ophav og til dem, der gerne vil tages tilbage til en tid, hvor krimigenren for alvor kunne betegnes som "gådelitteratur", hvor man som læser selv sidder og gætter med.

Sayers er sammen med Agatha Christie en af de store skikkelser i "the golden age of detective fiction", som lagde gaderne øde i 1920'erne og mange år frem. Wimsey er den kloge og charmerende amatørdetektiv, som opklarer mord med et smil på læben igennem 11 romaner - skrevet i perioden fra 1923-1937. Selvom udgangspunktet er kriminalitet bliver det aldrig skræmmende, men nærmere "bare" hyggeligt. Persongalleriet er sprudlende og konstruktionerne af plottet spidsfindige. Som læser tages man med på en rejse tilbage i tiden, hvor der er kælet for detaljerne og hvor man inviteres med til at opklare mysterierne, mens man får er godt indblik i den engelske overklassementalitet i 1930'erne.

Agatha Christies serier om Miss Jane Marple og Hercule Poirot er oplagte at læse. Serien om Wimsey er tidligere udgivet på dansk, og i disse nye udgaver, udgivet fra 2010-2013 er sproget revideret og ajourført så det passer bedre til den moderne læser, selv om det stadig er det gammeldags sprogbrug, der også er stemningsskabende, der heldigvis skinner igennem.

Klassiske krimialromaner som bør stå på alle landets folkebiblioteker - og gerne i disse reviderede udgaver.