Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Pigebørn


Beskrivelse


Fire søstre vokser op i 1800-tallets New England. Selvom de er tæt på hinanden, er de også meget forskellige. Deres liv fører dem ud i verden mod kærlighed og voksenlivet. Klassiker for 8-12-årige.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Eva Lodal

d. 18. dec. 2018

I USA har Little women vist altid været en klassiker og i mange år også normdannende for pigeopdragelse; herhjemme er den udkommet flere gange, men først nu i uforkortet udgave. IEH haroversat meget fint med en både let og følsom tone, tilpas nutidig og stadig loyal mod det tidsbillede, som denne udgave også giver. - Fire piger og deres mor følges gennem et år med pligter ogfornøjelser, glæder og bekymringer; faderen er ved fronten og bliver alvorlig syg, ligesom en af søstrene er ved at dø - men alt ender lykkeligt, og prøvelserne har udviklet pigernes karakter tildet bedre. Bogen demonstrerer en kærlig og benhård opdragelse til gode kvindelige dyder, og der kæmpes bravt og ofte under tårer mod forfængelighed, misundelse, vrede etc.: pigerne er dog omgivetaf så megen omsorg og varme, at de aldrig er i tvivl om mål og midler, og samtidig hårde deres eget nære søskendeliv. Her er Jo det opfindsomme midtpunkt, et portræt af forf. og bogens mest levendeog spændende person - og nokden figur som har givet bogen et langt liv, og som kan få de moraliserende og karakterdannende passager til at glide ned. Også blandt udholdende piger fra 12-13 år, somikke kan få nok af sand kærlighed, tryghed og faste (eller snævre) rammer.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Genudgivelse af den gamle amerikanske klassiker fra 1868 for første gang uforkortet på dansk i Isa Elisabeth Hammerichs nye oversættelse. Historien om de 4 middelklassesøstre fra New Englandog deres oplevelser, mens faderen er ved fronten i den amerikanske borgerkrig, er udkommet i mange lande (i Danmark første gang i 1876) og den er filmatiseret i 30'erne. Det er forfatterens egenfamilie, hun skildrer, og mest levende er portrættet af den drengede og viltre Jo, der ofte sætter gang i handlingen, og som er forfatteren selv. Bogen handler om de 4 meget forskellige pigersdagligdag med nøjsomhed og hårdt arbejde, men også med megen glæde og samhørighed i familien, da der kommer store og alvorlige problemer. Bogens nye oversættelse er en klar forbedring, men det kanjo ikke nægtes, at både fortællingens tone og handling virker gammeldags og temmelig forældet - kun en evt. filmatisering vil nok for alvor kunne sætte liv i den gamle bog hos nutidens store piger.Men pigernes bedstemødrevil sluge bogen og mindes frydefulde læsestunder. Bogen er flot udstyret med omslag i Anne fra Grønnebakken-stil med tegning af 4 smukke unge piger. Børnebibliotekerne vilnok i begrænset omfang kunne formidle den til de bedst læsende af de 12- 14-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Bente Skat Andersen (børn)

d. 5. apr. 2019

Selv om tiden er løbet fra det beskrevne kønsrollemønster og opdragelsessystem, vil bogen stadig, i kraft af dens charmerende personer, kunne fængsle visse romantisk indstillede piger i 13-14 års alderen. Bogen forekommer i dag for moraliserende og religiøst opdragende, men man kan læse den som en skildring af amerikanske familieforhold i de bedre kredse i New England under den amerikanske borgerkrig.


litteratursiden.dk

d. 28. maj 2019

af

af

Beth Høst

d. 28. maj 2019

Verdens første pigebog fra 1868 er blevet genudgivet. Et tidsbillede med hyppige moraler og en klassiker fra en forfatter, der demonstrerede en tidlig feminisme. 'Pigebørn' handler om fire søstre med ...


Weekendavisen

d. 7. feb. 1992

af

af

Bo Green Jensen

d. 7. feb. 1992


Jyllands-posten

d. 3. dec. 1991

af

af

Annelise Vestergaard

d. 3. dec. 1991


BUM

Årg. 10, nr. 1 (1992)

af

af

Anne Scott Sørensen

Årg. 10, nr. 1 (1992)


Børn & bøger

Årg. 44, nr. 8 (1991)

af

af

Beth

Årg. 44, nr. 8 (1991)


Folkeskolen

Årg. 109, nr. 21 (1992)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 109, nr. 21 (1992)