Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Pip og papegøjer


Beskrivelse


Tobias er en plagsom dreng, der ønsker sig en papegøje. En god tryllefe kommer ham til hjælp, og efter noget tryllekludder ender Tobias som en rig mand med sportsvogn og mange papegøjer.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Handlingen i den her oplæsningshistorie for de yngste klasser er måske nok lidt tynd, men den er fortalt i så herligt et sprog, at den ikke er til at slippe, før den er fortalt helt til ende.Det er en rablende og lidt pjanket, eventyrlig fantasihistorie fortalt i et frodigt og originalt sprog, der er så tæt på mundret og frit slentrende, nutidigt talesprog, at den ind imellem kan værelidt vanskelig at læse. Selvlæsere fra omkr. 4. klasse kan også more sig over historien, der tillige formidler en solidarisk skildring af en ensom, drømmende dreng. Lune sidebemærkninger ogunderspillede replikker frigør en humor, der også er for den voksne oplæser. Et åbent skriftbillede med store typer brydes på hvert opslag af mindst en sjov og sprælsk s/h tegning med karikeredefigurer og personer i løs streg garneret med udråb og kommentarer komponeret ind i billedet med gnidebogstaver i varieret størrelse. Tobias ønsker sig brændende en papegøje. Da den gode, menfjumsede tryllefe vil trylle enpapegøje frem, kludrer hun i det, så Tobias selv bliver en papegøje. Han havner i bur hos en ond fuglehandler, hvor han afslører evner for at lægge guldæg. Da hanendelig bliver sig selv igen, kan han for æggene bl.a. købe sin skole til fuglereservat.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Bodenhoff

d. 18. dec. 2018

Aakeson har endnu en gang skrevet og illustreret en skrupskør, herlig bog for mindre børn om hvad der sker nåren ensformig hverdag bliver brudt. Pæne Tobias har ét ønske: en papegøje. Mensådan noget griseri vil moderen ikke have, så han stiller sig hver dag op foran Ræddersens fuglehandel og ser længselsfuldt på fuglene. Sådan kunne det have fortsat, hvis ikke den gode fe varkommet til, så han ender med at blive stenrig med sportsvogn, masser af papegøjer samt indehaver af sin egen skole omdannet til fuglehotel. Undervejs sker en del forviklinger, fordi feen ikke eralt for fiks til at trylle. Det er en prægtig oplæsningsbog, hvor Aakesons kostelige, 'gyselige' tegninger og hans sprogligt opfindsomme og letløbende tekst supplerer hinanden. Tegningerne erdesuden forsynet med meget sigende lydmalende ord, et felt Aakeson er særdeles ferm på. Når den rædderlige fuglehandler siger: »Gnydr, gnydr«, er man ikke i tvivl om meningen. En bog til glæde forvoksne og deres børn mellem 6 og10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. okt. 2017

af

af

Signe Rugtved Andersen

d. 16. okt. 2017

Tobias bliver ved et helt utænkeligt heldigt uheld tryllet om til en papegøje - og tilbage igen - for til sidst at ende som en meget rig dreng. Storartet højtlæsningshygge til 5-9-årige børn og deres voksne.

Tobias er helt vild med papegøjer, så da han en dag får besøg af den gode fe, er han slet ikke i tvivl om hvad han ønsker sig. Desværre går der kludder i feens trylleremser, så i stedet for at få en papegøje bliver Tobias selv til én. Nu vil mor ikke kendes ved ham, men det vil den griske fuglehandler til gengæld - for Tobias lægger guldæg! Tobias må nu så grueligt meget igennem før han igen kan blive sig selv. Aakeson har her genskrevet sin klassiker fra 1991, der ved samme lejlighed har fået nye illustrationer af Jørn Villumsen.

Dejligt gensyn og sikkert højtlæsningshit, der med genskrivningen og Willumsens skægge og farverige illustrationer får et mere nutidigt udtryk. Fantasien og de sproglige spidsfindigheder vil ingen ende tage og børn og voksne vil være i overordentligt godt og fornøjeligt selskab med Tobias, Ræddersen og den gode, omend noget klodsede, fe.

Tobias er en skøn karakter, og de, der har læst alt om Vitello, vil fint kunne gå videre her. Fine chancer for et godt grin og en god historie finder man også i Den Lilla Møghætte og pulven (Ill. Frank Brahe) og Lille Rygende Fis, ligesom Aakesons og Willumsens En helt anden historie (Ill. Jørn Villumsen) fortjener at blive lånt med hjemDen lilla møghætte og pulvenLille Rygende FisEn helt anden historieTobias er en skøn karakter, og de, der har læst alt om Vitello, vil fint kunne gå videre her. Fine chancer for et godt grin og en god historie finder man også i Den Lilla Møghætte og pulven (Ill. Frank Brahe) og , ligesom Aakesons og Willumsens En helt anden historie (Ill. Jørn Villumsen) fortjener at blive lånt med hjemTobias er en skøn karakter, og de, der har læst alt om Vitello, vil fint kunne gå videre her. Fine chancer for et godt grin og en god historie finder man også i Den Lilla Møghætte og pulven (Ill. Frank Brahe) og Lille Rygende Fis, ligesom Aakesons og Willumsens (Ill. Jørn Villumsen) fortjener at blive lånt med hjem.


Berlingske tidende

d. 9. juli 1991

af

af

Mette Terkelsen

d. 9. juli 1991


Det fri aktuelt

d. 7. maj 1991

af

af

Steffen Larsen

d. 7. maj 1991


BUM

Årg. 9, nr. 3 (1991)

af

af

Merete Møller Olesen

Årg. 9, nr. 3 (1991)