Bøger / faglitteratur

Platons gåde : den levende skrift


Beskrivelse


Om tænkeren og skriftsprogets egentlige fader, Platon fra Athen (427-347 f.Kr.). Gennem ti kapitler fortælles om Platons livsværk "Den blotte skrift" og om hvordan han som den første fik rede på det vi i dag kalder prosa. Og også om det antikke Grækenland, som Platon levede, skrev og talte i.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2016

af

af

Hamide Kara

d. 7. nov. 2016

En bog om filosofihistoriens største skikkelse, Platon. For videregående filosofi- og Platon interesserede.

Tegneren og forfatteren Ivar Gjørup skriver om tænkeren og skriftsprogets egentlige fader, Platon fra Athen (427-347 f.Kr.). Gennem ti kapitler beretter Gjørup, ikke kun om Platons livsværk "Den blotte skrift", men også om det Grækenland, som Platon levede, skrev og talte i: "Platons by behøvede ikke nogen Homer. Men Platon kunne ikke selv give slip på hans digtning. Homer forblev det største navn inden for poesien - ingen kan slippe ham, heller ikke i dag. Den nye borgerlige offentlighed, som Platon og hans samtidige udviklede gennem deres skriftvirksomhed, havde imidlertid kun et meget begrænset erfaringsfællesskab med den overmenneskelige helteverden, Homer havde digtet om. Man måtte gøre boet op, bringe sagen i orden og se det i øjnene: Prosaskriften var den nye virkelighed." Bogen er udstyret med seks oversigter samt en omfattende navneliste.

En fortællende bog om Platon fra en ny vinkel. Der findes mange tilsvarende bøger, men denne skiller sig ud ved at placere læseren i Athen sammen med filosofiens "grand old man". Bogen er skrevet i et levende og lettilgængeligt sprog.

Andre titler om Platon, hans ideer og centrale begreber i hans tænkning er fx Platon og "Den evige filosofi"Den esoteriske PlatonDe tre vise mændBrug filosofien, Den esoteriske Platon, De tre vise mænd og Brug filosofienAndre titler om Platon, hans ideer og centrale begreber i hans tænkning er fx Platon og "Den evige filosofi", , De tre vise mænd og Brug filosofienAndre titler om Platon, hans ideer og centrale begreber i hans tænkning er fx Platon og "Den evige filosofi", Den esoteriske Platon, og Brug filosofienAndre titler om Platon, hans ideer og centrale begreber i hans tænkning er fx Platon og "Den evige filosofi", Den esoteriske Platon, De tre vise mænd og .


litteratursiden.dk

d. 4. jan. 2017

af

af

Øjvind Fritjof Arnfred

d. 4. jan. 2017

Du gådeste! Ivar Gjørups bog om Platon er et mesterværk og en kærlighedserklæring til skriften og til læsningen af den. Det er noget med en hule, ved vi, noget med at han brugte sin egen læremester so...


Jyllands-posten

d. 1. juli 2017

af

af

Johs. H. Christensen

d. 1. juli 2017


Politiken

d. 18. nov. 2016

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 18. nov. 2016


Weekendavisen

d. 30. dec. 2016

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 30. dec. 2016


Standart

Årg. 31, nr. 2 (2017)

af

af

Søren Rosenberg Pedersen

Årg. 31, nr. 2 (2017)


Logos

2018, nr. 3

af

af

Simon Laursen

2018, nr. 3