Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Pletskud


Beskrivelse


Lukas er temmelig forelsket i Line fra klassen, så han glemmer helt at tænke på konsekvenserne, da han tilbydes at låne hendes fars jagtgevær og skyde den ræv, der plyndrer hønsegården.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2015

af

af

Jesper Holtoug

d. 11. sep. 2015

Da klassens sødeste pige fortæller, at en ræv har været på spil i familiens hønsehus, hører Lukas pludselig sig selv sige, at han da godt kan skyde den elendige ræv. Hele klassen har hørt det og nu er der ingen vej tilbage. Spændende bog om forelskelse og om at finde sin plads i klassen - især for de 10-13-årige.

Lukas er dygtig til at skyde, men han har aldrig skudt efter noget levende, og han har aldrig prøvet et rigtigt jagtvåben. Han er vild med Line fra klassen og for at gøre indtryk på hende og for at få lidt status i klassen kommer han til at love for meget, da han tilbyder at skyde ræven med Lines fars jagtgevær. Lix-tallet er 17.

Fortællingen er enkel, sproget er ligetil og uden skjulte lag. I en dagligdags ramme får Lukas placeret sig selv i en usædvanlig og uoverskuelig situation, som de fleste vil have let ved at se sig selv havne i. Det fungerer fint, og den lille kærlighedsfortælling har lige den rette, søde afslutning, man som læser håber på. Historien er illustreret i tegneseriestil.

Der findes mange lette bøger for unge, som i en genkendelig ramme med kedelige lærere, irriterende lederfigurer og utroligt søde piger, behandler temaer som: mobning, forelskelse, jalousi og det at finde sin plads i flokken, men her har fascinationen af våben også en betydning. Dette genkendes fra "Zoom ind"-bogen Kniven, som har samme sværhedsgrad.