Bøger / skønlitteratur / roman

Pnin


Beskrivelse


Tragikomisk fortælling om eksilrusseren Timofey Pnin, der i 1950'erne underviser i russisk litteratur på Waindell College i USA.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

J. B Friis-Hansen

d. 19. dec. 2018

Vi kender allerede Nabokov for flere bøger på dansk, og der har ikke været megen enighed om, hvor godt man skulle synes om ham. Beretningen om professor Pnin vil vinde ham mange venner. Som Nabokov selv er det, er Pnin ramt af den ulykke, det er at have mistet sit fødeland. Pnin er født i St. Petersburg, og han er med hele sit væsen nært knyttet til russisk natur, russisk kunst og til livet i Rusland i barndom og ungdom. I Nabokovs bog spiser han nadsens brød som russisklærer ved et mindre amerikansk universitet i McCarthy-tiden. Han bliver udleet og elsket, forstår så grumme lidt af USA, han forbliver en fremmed, vingeskudt fugl trods sit ønske om udadtil at blive tilpasset. Hans tragedie i bogens slutning er lige så stilfærdig som hele hans væsen. Bogen er skrevet i en flashteknik med flittig brug af fremmedord og en hel del russiske citater. Teknikken virker stundom irriterende, men efter gennemlæsningen sidder man tilbage, dybt grebet ved dette møde med et virkeligtmenneske, offer for den tvungne emigration, som hører til vor tids alvorligste kendsgerninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. feb. 2019

af

af

Birgit Sloth

d. 22. feb. 2019

Tragikomisk fortælling om eksilrusseren Timofey Pnin, der i 1950'erne underviser på et amerikansk provinsuniversitet. Den nyoversatte roman er pragtfuld læsning for yndere af klassikere.

Pnin er en aparte person, der lever alene og til leje hos forskellige udlejere i den fiktive by Waindell. Han underviser nogle få elever i russisk kultur og litteratur, har svært ved det engelske sprog og bliver gjort til grin af både studerende og kolleger. I korte tilbageblik fortælles om hans opvækst i St. Petersborg i et jødisk, akademisk miljø, flugten fra den russiske revolution og senere fra Paris til USA i 1940. Hans ægteskab er kortvarigt, men kærligheden til ekskonen vedbliver. Romanen udkom i 1957 og på dansk i 1964, .

En hjerteskærende roman med psykologisk dybde, der delvis bygger på selvbiografisk stof, og som stadig er vedkommende. Romanens fortælletekniske greb virker meget nutidigt. Sproget er noget helt særligt. Det er ikke helt let tilgængeligt, men fyldt med humoristiske og malende beskrivelser. "Pnin" er den vigtigste roman i Nabokovs forfatterskab efter Lolita (Ved Claus Bech).

Oversættelsen i denne udgave er til et mere nutidigt dansk, og bogen fremstår med større typografi og et tiltalende layout. Som campusroman kan den minde om StonerDavid Levinskys nye verden og som migrantfortælling om David Levinskys nye verden, men Nabokov har sin egen helt specielle stilOversættelsen i denne udgave er til et mere nutidigt dansk, og bogen fremstår med større typografi og et tiltalende layout. Som campusroman kan den minde om Stoner og som migrantfortælling om , men Nabokov har sin egen helt specielle stil.


litteratursiden.dk

d. 11. apr. 2019

af

af

Helle Regitze Boesen

d. 11. apr. 2019

Universitetslæreren Pnin er som en anden Hercule Poirot, let grinagtig og korrekt i sit ydre, indeni en yderst belæst eksilrusser. Forfatteren blev kendt for romanen Lolita om en mands besættelse af e...


Kristeligt dagblad

d. 8. mar. 2019

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 8. mar. 2019


Kristeligt dagblad

d. 8. juni 2019

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 8. juni 2019


Weekendavisen

d. 29. mar. 2019

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 29. mar. 2019


Politiken

d. 7. nov. 1964

af

af

Bent Mohn

d. 7. nov. 1964


Information

d. 6. nov. 1964

af

af

Anders Bodelsen

d. 6. nov. 1964


Berlingske tidende

d. 10. nov. 1964

af

af

Jens Kistrup

d. 10. nov. 1964


Standart

Årg. 33 nr. 2 (2019)

af

af

Ole Nyegaard

Årg. 33 nr. 2 (2019)