Bøger / faglitteratur

Polarsvindlerne


Beskrivelse


Bogen giver en beskrivelse af de mænd, der i perioden 1610 til 1931 forsøgte at udforske Arktis og Antarktis. Her er fokuseret på de ekspeditioner, der endte galt. Den sidste artikel handler om et mislykket forsøg på at sejle under isen til Nordpolen, som mislykkedes, da ubåden havde mistet sine dybderor, da man nåede iskanten. Med dagens viden om ubådssejlads under is var det nok en lykkelig udgang. Bogen beskriver en række ekspeditioner med primært fokus på beskrivelse af ofte meget viljestærke personer, der i vore dages personlighedstest var dumpet i samarbejdsevner.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. maj 2012

af

af

Anny Skov Madsen

d. 21. maj 2012

Bogen vil kunne introducere nye interesserede til emnet. De, der i forvejen har kendskab til dele af de dramatiske hændelser, får her trukket de lange linjer.

Kortlægningen af Arktis og Antarktis har igennem århundreder skabt store nationalhelte, og først senere er de mindre flatterende begivenheder kommet frem i lyset. Bogen beskriver 14 polarforskere og går tæt på de mørkere sider af polarforskningens historie lige fra 1600-tallet til 1931. En af de kendte historier er om Cook og Peary, som begge hævdede, at de havde nået Nordpolen i 1908 og 1909. De blev hædret og fejret herfor, men de har sandsynligvis begge snydt. Den forhadte E.K. Kane (1820-1857) ledede i 1850 en ekspedition, hvor han førte to dagbøger, en offentlig og en privat. I den private dagbog omtaler han sin besætning med ret giftige udtryk, bl.a. den danske polarfarer, Carl Petersen, som "en koldblodig slange". De omtalte ledere af ekspeditionerne var lunefulde og egoistiske og var årsag til mytteri, dødsfald og katastrofer i de ekstreme omgivelser. Niels Aage Jensen modtog i 2011 Forfatterforeningens fagbogpris.

Der er skrevet meget om polarforskningens historie. Forfatteren har senest skrevet om Amundsen, 2011 og Carl Polarfarer, 2010.

Forfatteren kender sit stof og går tæt på de mørkere sider af 14 polarforskeres bedrifter. Med baggrund i sin store viden sætter han fokus på de dramatiske hændelser, og vi får samtidens og eftertidens dom. Det er fortalt med lune og indsigt til nye generationer.


litteratursiden.dk

d. 19. jan. 2015

af

af

Dinna A. Madsen

d. 19. jan. 2015

’Polarsvindlerne’ giver et indblik i jagten på at nå Nordpolen først. Det har været en barsk omgang, og hæderen var den store præmie, men hvem var den reelle vinder? Nord- og Sydpolen er ikke områder,...


Kristeligt dagblad

d. 2. aug. 2012

af

af

Claus Mechlenborg

d. 2. aug. 2012


Weekendavisen

d. 22. juni 2012

af

af

Anne Knudsen

d. 22. juni 2012