Bøger / faglitteratur / encyklopædier

Politikens filosofi leksikon


Beskrivelse


Politikens Filosofileksikon indeholder mere end 2500 person- og begrebsartikler fra oldtidens filosofi og til i dag. Bogen henvender sig til alle med interesse for filosofi, og leverer fyldige portrætter af de største filosoffer som Platon, Aristoteles, Augustin, Descartes, Spinoza, Leibniz, Locke, Berkeley, Hume, Kant, Fichte, Schelling, Hegel, Kierkegaard, Schopenhauer, Nietzsche, Russel, Heidegger, Husserl og Sartre. De filosofiske grundbegreber sættes ind i en såvel historisk som systematisk sammenhæng, og leksikonet er dermed værdifuldt i forbindelse med at få en forståelse af begrebers filosofiske baggrund og fremmedords betydninger. Fx beskrives det absolutte, a priori, deduktion, dialektik, empiriske, etik, for-sig-væren, fænomenologi, idé, metafysik, ontologi, paradigme, sandhed, teleologi, utilitarisme, etc. Bogen har været en klassiker i mere end 25 år, og foreligger nu i en gennemrevideret og større udgave.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. sep. 2010

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 9. sep. 2010

Bogen henvender sig til filosofiinteresserede på mange niveauer og kan anvendes fra gymnasieniveau og op.

Politikens filosofi leksikon udkom 1. gang i 1983 og har i mange år været en klassiker. Den nye udgave er det mest omfattende filosofileksikon på dansk og rummer mere end 2.500 artikler om begreber og personer. Det er skrevet af en større forfattergruppe, som repræsenterer de førende retninger inden for moderne filosofi. Leksikonet rummer både fagligt tunge artikler og introducerende oversigter. Større artikler rummer henvisninger til yderligere litteratur. Artiklerne er strengt alfabetisk ordnet hvilket også skulle gælde toleddede udtryk. Fx skulle "a priori" ifølge indledningen stå før "applikation", hvilket det også gør i 1. udgaven. I 2. udgaven står det imidlertid før "abdallah". Der er dog ikke fundet flere fejl.

Siden 1. udgaven er der kommet 18 oplag af leksikonet. Seneste oplag er fra 2006. Nærværende 2. udgave er væsentligt forøget. Mange af de centrale artikler er skrevet om og nye er tilføjet. I 2008 udkom et andet omfattende leksikon Filosofisk leksikon.

En ny udgave af det klassiske filosofileksikon. Væsentligt udvidet og omskrevet i forhold til 1. udgaven.


Reflex

Nr. 48 ([2013])

af

af

Thomas Victor Rasmussen

Nr. 48 ([2013])


Jyllands-posten

d. 25. sep. 2010

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 25. sep. 2010