Bøger / skønlitteratur / roman

Primtallenes ensomhed


Beskrivelse


Alice og Mattia har begge mørke hændelser i barndommen, hvilket har gjort dem til ensomme og selvhadende teenagere, da de mødes som 15-årige. De tiltrækkes af hinanden, men har svært ved at nå hinanden rigtigt. Efter mange år mødes de igen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. nov. 2010

af

af

Jette Landberg

d. 23. nov. 2010

For læsere af begge køn, der kan lide psykisk drama, en anderledes kærlighedshistorie kombineret med anoreksi og cutting. Især for yngre, dog ikke helt unge læsere, skønt forfatteren er ganske ung, men bogen har en anderledes, lidt gammeldags italiensk tone.

Primtal er solitære tal, og som disse er Alice og Mattia. De tiltrækkes af den genkendelige ensomhed og gemmer på mørke hændelser i barndommen, Alice er handicappet efter en skiulykke og lider af stort selvhad, mens Mattia som kun 10-årig bliver syndebuk for sin retarderede søsters død. Begge hader de sig selv, Mattia dulmer smerten ved at skære sig, mens Alice lider af anoreksi, og problemerne forfølger dem ind i det voksne liv. En fin psykologisk skildring af de to unge, hvor imod jeg synes, at forældrenes manglende deltagelse ikke forklares nok. Forfatteren er kun 26 år og uddannet i teoretisk fysik. Det er hans romandebut for hvilken han modtog den meget prestigefyldte italienske pris Premio Strega.

Jeg kom til at tænke på Hakon Nessers Fluen og evigheden, 2010, der også foregår på en lidt ubestemt lokalitet og handler om en mand, der som Mattia, lever næsten helt isoleret efter et mørkt kapitel i sit liv. Der er dog lidt mere thriller over Nessers, her er vægten lagt på den psykolgiske skildring af to isolerede mennesker.

En anderledes og gribende bog om betydningen af ulykkelige hændelser i barndommen, som aldrig bliver bearbejdede. Bedst i skildringen af de unge, ikke helt uddybende mht. forældrene og Alices mand.


litteratursiden.dk

d. 24. jan. 2011

af

af

Beth Høst

d. 24. jan. 2011

En historie om to unge, invalideret ud i selvdestruktion af barndomstraumer, Mattia og Alice kan ikke overvinde egne barrierer som teenagere, men formår som voksne at redde sig selv. Det er en underli...


Jyllands-posten

d. 4. jan. 2011

af

af

Johnny Harboe

d. 4. jan. 2011


Weekendavisen

d. 15. okt. 2010

af

af

Morten Beiter

d. 15. okt. 2010