Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Prinsessen på ærten


Beskrivelse


Eventyret om prinsen der forgæves har rejst hele verden rundt for at finde en rigtig prinsesse. Men en aften i et frygteligt uvejr banker det på byens port, og udenfor står en pige, der siger, hun er prinsesse.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2003

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 2. dec. 2003

Der lægges op til H. C. Andersen-året 2005 med mange forskellige udgivelser. I serien Dragebøger udgives en foreløbig række på 10 kendte eventyr, genfortalt og bearbejdet som let læste tekster af Jørn Jensen og illustreret af forskellige danske illustratorer. Her er det Bodil Carstensen der har illustreret Prinsessen på ærten og Den standhaftige tinsoldat. Med en lix på 13 er det klart at Andersens specielle tone er vanskelig at bibeholde, men Jørn Jensens bearbejdelse fungerer stort set udmærket, udtryk og vigtige vendinger som karakteriserer de to eventyr er bibeholdt. Bøgerne kan bruges samlet i en eventyrkasse og læses som tematisk læsning, men de kan også læses hver for sig af lutter interesse fra omkring 8 år ligesom de kan bruges som oplæsning i børnehaveklasse og for førskolebørn, samt til en oplæsningsstund hjemme. Bodil Carstensens illustrationer fylder siderne flot ud og støtter teksten fint, men synes også at være lidt for underdanig til teksten uden rigtig at forsøge at digte med på historierne. Forlaget udarbejder en eventyrside til serien på deres hjemmeside.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2015

af

af

Susanne Dahl Jensen

d. 4. feb. 2015

Det kendte H.C. Andersen eventyr "Prinsessen på ærten" nyfortolket i kraft af Birde Poulsens skønne illustrationer. Til højtlæsning for 4-7-årige.

Eventyret kræver ikke videre præsentation og beskrivelse. Det er den oprindelige tekst tilsat Birde Poulsens illustrationer og illustrator har illustreret mange billedbøger både egne og andres historier senest eventyret De tre Bukke Bruse. Illustrationerne er helsides billeder enten med et billede på hver side eller som dobbeltopslag, hvor teksten fylder minimalt nederst på siden. Midt i historien drejer man lige bogen en halv omgang og får illustrationen på den høje led af bogen, der hvor de 20 madrasser og 20 edderdunsdyner stables op til natten. Forsiden viser prinsessen, prinsen og dronningen foran sengen med de 20 madrasser og 20 dyner og en stige op. Bagside fortæller kort om indhold.

En skøn udgave af det kendte eventyr med varme, eventyrlige illustrationer, der bestemt gør eventyret godt.

Nyeste selvstændige værk med "Prinsessen på ærten" er af Lauren Child fra 2005, der er en miniature udgave efter H.C. Andersens originale eventyr og ellers findes eventyret i flere forskellige samleværker. I denne udgave er eventyret for sig selv og med den oprindelige tekst iklædt nye illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2004

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 15. okt. 2004

Disse små bøger i serienDer var engang -, Den grimme ælling og Prinsessen på ærten ligner udstyrsmæssigt pegebøger for 2-årige. Siderne er lavet af pap betrukket med plast, så de kan holde til mange fedtede barnefingre. Teksten er moderniseret så den grimme ælling fx snakker "vildt underligt" og også forenklet, så børn fra 4 år kan være med sammen med 7-8-årige, når bogen læses højt. Børn, der selv kan læse, vil nok vælge en anden udgave, der ser mindre "barnlig" ud. Der er ikke angivet noget navn på illustratoren, men tegningerne ligner de kendte fra Disneys tegnefilm. Hvert opslag har en helsides illustration overfor en sides tekst. Til trods for moderniseringen er eventyr-stemningen bevaret, så bogen kan anbefales til hyggestunder for de 4-8-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2015

af

af

Jeanette Thisted Villadsen

d. 25. nov. 2015

H. C. Andersens eventyr er kendte og elskede af alle generationer. Her kommer 3 af dem i pegebøger, så selv de yngste kan få glæde af fortællingerne. For 0-3-årige og deres voksne.

"Prinsessen på ærten", "Den lille havfrue" og "Tommelise" bliver her præsenteret i pegebogsformat. Hver bog indeholder først en række opslag med illustrationer fra eventyrene og til sidst en forkortet udgave af selve eventyret. Illustrator har tidligere illustreret "Ofelia-serien" af Marie Duedahl og været med til at udsmykke børnebiblioteket i Silkeborg.

De tre små bøger fungerer rigtig fint, da de kan bruges både som ren oplæsning, men du kan også selv fortælle eventyret ud fra de charmerende illustrationer. På den måde kan eventyret vokse i takt med barnet.

Til en hyggestund med de små, vil jeg klart anbefale herværende bøger, men de tre eventyr findes i mange forskellige udgaver, som primært henvender sig til en lidt ældre målgruppe. "Prinsessen på ærten" og "Den lille havfrue" findes dog også i denne pegebog: Prinsesser i eventyrTommeliseRapunzel, hvor eventyrene er meget korte og skrevet på vers. Eventyret om Tommelise findes fx i denne højtlæsningsudgave: TommeliseTil en hyggestund med de små, vil jeg klart anbefale herværende bøger, men de tre eventyr findes i mange forskellige udgaver, som primært henvender sig til en lidt ældre målgruppe. "Prinsessen på ærten" og "Den lille havfrue" findes dog også i denne pegebog: Prinsesser i eventyr, hvor eventyrene er meget korte og skrevet på vers. Eventyret om Tommelise findes fx i denne højtlæsningsudgave: Tommelise.