Bøger / faglitteratur

Professionelle læringsfællesskaber : teamsamarbejde og undervisningsudvikling


Beskrivelse


I "Professionelle læringsfællesskaber" giver Thomas R. S. Albrechtsen sit svar på, hvordan man arbejder med læreres professionalisme - i forhold til teamsamarbejde og andre former for professionelle fællesskaber - på en måde, som er både effektiv og gavnlig. Et af Thomas' svar kan findes i de skolebaserede professionelle læringsfællesskaber, som er ved at blive udbredt i mange uddannelsessystemer rundt omkring i verden. Blandt andet dette svar kan du læse mere om i "Professionelle læringsfællesskaber", som er en bog, der henvender sig til praktiserende lærere, skoleledere, lærerstuderende og studerende, der er i gang med en pædagogisk efter- eller videreuddannelse.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2013

af

af

Mads Overmark

d. 7. aug. 2013

Bogen henvender sig til de lærere og ledere i folkeskolen, studerende og undervisere ved ungdomsuddannelserne, der har et ønske om at udvikle undervisningen gennem professionelle læringsfællesskaber.

Arbejdet i professionelle læringsfællesskaber er ikke ukendt i udlandet, og nu ønsker forfatteren at give det danske publikum en grundig introduktion til begrebet samt beskrive, hvordan skolen kan give gode betingelser for dannelse og vedligehold af teamenes samarbejde om denne form for skoleudvikling. Målet er at sikre de optimale betingelser for elevernes læring. Midlet bliver kollegernes anerkendende, kritiske blik på den enkelte lærers praksis fx ved indsamling af data om elevernes udbytte. Det er ikke noget, der stables på benene i løbet af et øjeblik. Mange steder vil det kræve ganske gennemgribende mentale og strukturelle ændringer for at få et udbytte, der modsvarer indsatsen. Teksten giver en håndsrækning til dette og efter hvert kapitel opstilles arbejdsspørgsmål, der kan strukturere teamets overvejelser om læringsfællesskabet. Bogen giver evidensbaserede, praktiske forslag til arbejdet og peger på områder, der kan være potentielt konflikt stof; bl.a. ekspertlærerens manglende lyst til at ændre praksis og ledelsen i teams af formelt ligestillede kolleger. Sidst i bogen findes der en omfattende litteraturliste.

Dette er den første omfattende gennemgang af begrebet professionelle læringsfællesskaber på dansk.

Rigtig spændende læsning der kan inspirere og hjælpe til udviklingen af lærer- og elevkompentencer.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 25. feb. 2014

af

af

Louise Nabe-Nielsen

d. 25. feb. 2014


Danske kommuner

Årg. 45, nr. 1 (2014)

af

af

Grethe Andersen

Årg. 45, nr. 1 (2014)