Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Rasmus på farten


Beskrivelse


Den forældreløse Rasmus flygter fra børnehjemmet Vesterlund for at finde sig nogle rare forældre. Undervejs møder han den venlige landstryger Paradis-Oskar, og sammen kommer de to venner ud for lidt af hvert på landevejen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2016

af

af

Morten Halskov Jensen

d. 28. okt. 2016

En varm og inderlig klassiker om børnehjem, forældreløshed, venskab og livet på landevejen i gamle dage. Velegnet til oplæsning for børn fra 7 år og som selvlæsning til børn fra 10 år.

Livet er ikke altid let for børnene på børnehjemmet Vesterlund. Da det hele går op i en spids, beslutter den 10-årige forældreløse Rasmus at stikke af. Snart efter slår han følge med den venlige vagabond Paradis-Oskar. Som alle forældreløse ønsker Rasmus sig brændende en far og en mor, men sammen med Oskar oplever han livet på landevejen i sol og vind. Deres venskab bliver for alvor sat på en prøve, da Oskar mistænkes for et væbnet røveri. Ny oversættelse af Kina Bodenhoff og ligeledes med nye illustrationer i sort-hvid af Kirsten Raagaard. Bagerst en oversigt med bøger af forfatteren.

En klassiker i børnebiblioteket, som i kraft af det tidsløse tema med forældreløshed og venskab mellem barn og voksen stadig kan finde læsere. Den nye oversættelse har givet fortællingen et tiltrængt sprogligt eftersyn, og de nye illustrationer bidrager med et frisk pust til bogen, og gør den let at gå til for en moderne læser.

Bogens stemning og temaet om venskab finder man også i forfatterens andre bøger, fx i Alle vi børn i Bulderby. Og kan man lide bogens krimielement, så er der mere at hente i forfatterens tre bøger om mesterdetektiven Kalle Blomkvist.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. juni 2011

af

af

Morten Halskov Jensen

d. 9. juni 2011

Velegnet til oplæsning for børn fra 7 år og som selvlæsning til børn fra 11 år. For unge læsere, der kan lide en spændende historie om forældreløshed, venskab og livet på landevejen. Bogens forside er fra filmatiseringen i 1981.

En klassiker i børnebiblioteket, nu udkommet i 4. udgave. Samme oversætter og illustrator. Den 10-årige forældreløse Rasmus stikker af fra børnehjemmet Vesterlund og kommer undervejs med den venlige vagabond Paradis-Oskar. Som alle forældreløse ønsker Rasmus sig brændende en far og en mor, men sammen med Oskar oplever han livet på landevejen. Deres venskab bliver for alvor sat på en prøve, da Oskar mistænkes for et væbnet røveri. Selv om bogen efterhånden har nogle år på bagen, er dens tema med forældreløshed og venskab mellem voksen og barn stadig aktuelt, og historien fremstår tidløs som så mange andre af forfatterens bøger. Derimod fanger bogens krimielement og de sort-hvide illustrationer nok ikke unge læsere i dag.

Bogens stemning og temaet om venskab finder man også i forfatterens bøger om børnene i Bulderby. Og kan man lide bogens krimielement, så er der mere at hente i forfatterens tre bøger om mesterdetektiven Kalle Blomkvist.

En klassiker i børnebiblioteket, som i kraft af det tidsløse tema med forældreløshed og venskab stadig kan finde læsere.