Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ravkikkerten


Beskrivelse


Fantasy. Lyra og Will har en dødsensfarlig opgave at udføre mens de stadig er børn. De møder døden og kærligheden - og samtidig kæmper Lord Asriel, Fru Coulter og Autoriteten om verdensherredømmet.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2001

af

af

Eva Lodal

d. 10. maj 2001

Endelig foreligger 3. del af Det gyldne kompas (1996); mere end 500 sider, hvor trilogiens hovedpersoner efter sindsoprivende begivenheder følges til dørs og hvor historien får en om ikke lykkelig, så dog logisk og fremadskuende afslutning. Bogen handler meget om kærligheden som nøgle og som besejrende kraft; et andet væsentligt tema er døden, og her dukker en sørgmodighed op, en tone af noget uafvendeligt for alle skabninger - ligesom overgangen fra barn til voksen for Lyra og Will, uskyldstabet, den definitive overgang til en anden verden. Men PPs definition på en god historie: "...det starter med at noget går galt. Resten handler så om hvordan man får tingene på plads igen" fornægter sig dog ikke; bogen er som sine forgængere blændende velskrevet og dødspændende - også når det går løs mellem Lord Asriel og Autoriteten - og PP kan stadig introducere forbløffende skabninger, charmerende, uhyggelige eller lidt af hvert, med samme selvfølgelighed som intentionsaerostaten og andre tekniske vidundere. Historien er fuld af symboler og scenarier, hvor den voksne vil associere til f.eks. historiske begivenheder, og der er rig mulighed for tolkning, hvis man vil - men uanset alder og tilgang er dette på alle måder fantastiske værk en stor oplevelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2001

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 10. maj 2001

Med Ravkikkerten har Philip Pullman afsluttet trilogien om Lyra og Will. Det ekstremt dramatiske handlingsforløb slutter med en afklaret og harmonisk Lyra med sin endeligt udviklede daimon tilbage i Oxford hos rektoren på Jordan kollegiet, hvor det hele startede, og Will i sit jordiske Oxford, adskilt og alligevel forenet med Lyra. Forud er gået et meget dramatisk forløb, med apokalyptiske undergangsscener, nye verdener med forunderlige væsener, krige mellem engle, hekse, genfærd og mennesker og Lyras og Wills nedgang til De dødes Rige. Ud over de mange spektakulære scenarier er bogen - og trilogien i det hele taget - båret af filosofiske overvejelser om håb, venskab, kærlighed og den dybere forståelse af tilværelsen, der på magisk vis og forunderlig måde går op og danner substansen i et samlet værk, der kun kan betegnes som enestående, konstant fascinerende, et mesterværk og hovedværk inden for den fantastiske genre.. Svær, javel, og krævende, for mange tråde skal udredes og huskes, og den højere mening og mange nye begivenheder skal hægtes op på tidligere episoder og udsagn. Det sker, så dette 3. bind fremstår, på lige fod og sammen med de to øvrige, som en ekstremt tiltrækkende og djævleblændt velskrevet læseoplevelse, der vil flytte den engagerede læser fra 7. kl. De tre bøger skal læses i sammenhæng.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 42 (2002)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 119, nr. 42 (2002)


Politiken

d. 22. juli 2006

af

af

Susanne Bjertrup

d. 22. juli 2006


Berlingske tidende

d. 16. maj 2001

af

af

Kari Sønsthagen

d. 16. maj 2001


Weekendavisen

d. 23. maj 2001

af

af

Damian Arguimbau

d. 23. maj 2001


Børn & bøger

Årg. 54, nr. 5 (2001)

af

af

Lise Ettrup

Årg. 54, nr. 5 (2001)


Børn & bøger

Årg. 60, nr. 6 (2007)

af

af

Benni Bødker

Årg. 60, nr. 6 (2007)