Bøger / faglitteratur

Reformationen : en værdikamp


Beskrivelse


Redegørelse for de teologiske forskelle mellem katolikker og den lutheranske bevægelse i reformationstidens Danmark.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 2009

af

af

Hans Michelsen

d. 4. nov. 2009

Bogen indeholder en introduktion om reformationen til læsere, der ønsker en kort, historisk indføring.

Svendrup introducerer reformationen med udgangspunkt i det middelalderlige samfund i Danmark og Europa, kirkens stilling og en kort redegørelse for teologien i 1500-tallet. Reformationens hovedpersoner, Luther, Melanchton og Bugenhagen omtales ligesom Frederik den Vise og hans forhold til Universitetet i Wittenberg. I Danmark fokuseres på Poul Helgesen og Hans Tausen. Meget kort gøres der rede for Luthers tanker med udgangspunkt i nogle af hans skrifter. Beskrivelsen af reformationen er af historisk karakter og bygger på arkivstudier. Bogens forfatter, Torben Svendrup, er historiker og sognepræst Michael Krogstrup Nissen har skrevet en efterskrift om den danske folkekirke og reformationen i dag.

Dette er fjerde del af en serie, som består af Paulus : hedenskab og kristendom, 2006, Oldtidens perserrige, 2007 og Kristendommens fødsel, 2008, men herudover bør nævnes Jan Lindhardt Mellem Djævel og Gud, 2006, Martin Schwarz Lausten Martin Luther, 2005 og Martin Schwarz Lausten Reformationen i Danmark, 2002.

Bogens sigte er at gøre rede for de teologiske forskelle mellem katolikker og protestanter, men den er overvejende historisk i sin tilgang til emnet. Måske vil denne bog være velegnet til formidling i en studiekreds for kirkeligt interesserede, men den bringer ikke meget nyt i forhold til den eksisterende litteratur.