Bøger / faglitteratur

Rejsende i sabotage : Den jyske Rejsegruppe 1944-45


Beskrivelse


Samlet beskrivelse af sabotagegruppen Den jyske Rejsegruppe, som opererede i Midtjylland i slutningen af den 2. verdenskrig.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. feb. 2011

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 9. feb. 2011

For læsere med en seriøs interesse for besættelsestidens historie.

Peter Birkelund er cand.mag. i historie, har i flere omgange været ansat på Frihedsmuseet og er nu arkivar og seniorforsker på Rigsarkivet. Han har blandt andet skrevet 2-bindsværket om sabotagegruppen Holger Danske, 2008. Han giver en detaljeret, men ikke svært tilgængelig beskrivelse af Den jyske Rejsegruppe, der blev dannet for at sætte gang i fabrikssabotagen i hele Jylland, men i praksis kom til at operere i Midtjylland. Ud over litteratur bygger bogen på et omfattende materiale i form af rapporter, breve, telegrammer og de involveredes egne beretninger. Man får en beskrivelse af personerne bag Rejsegruppen og de store, ledelsesmæssige konflikter, samt de enkelte sabotageaktioner. Hovedteksten suppleres af samtidige fotos og kildeuddrag. Bogen er et årsskrift udgivet af Frihedsmuseets Venners Forlag og afsluttes med årsberetninger fra diverse foreninger.

Forfatteren gør op med den antagelse, at Rejsegruppen hørte under Holger Danske, og hans bog er den første samlede beskrivelse af Rejsegruppen.

Bogen bringer nyt stof om Den jyske Rejsegruppe, der var meget aktiv i slutningen af besættelsen. Oplagt for større biblioteker med en omfattende samling litteratur om besættelsestiden og biblioteker i det midtjyske.


Militærhistorie

2011, nr. 5

af

af

Claus B. Christensen

2011, nr. 5