Bøger / faglitteratur

Renæssancens befæstede byer


Beskrivelse


Militariseringen i perioden 1536-1660 og dens præg på købstæderne i det danske rige.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. okt. 2011

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 18. okt. 2011

Bogen henvender sig til såvel faghistorikere som den almindelige interesserede i periodens byudvikling. Renæssancen defineres her som 1536-1660 og hovedparten af artiklerne holder sig indenfor denne periode.

5. bind i serien Danske bystudier blev til efter et seminar om emnet i 2006, og består af 14 artikler skrevet af historikere, arkæologer og arkitekter. Sat sammen giver de et grundigt og helstøbt billede af periodens militærpolitik og konsekvenserne heraf. I mange byer blev fæstningsværkerne nedlagt til fordel for en udvalgt række af strategisk placerede og stærkt befæstede byer. Vi hører naturligvis om de kendte fæstningsbyer som Fredericia, København og Nyborg, og den virkning som den øgede militarisering havde på fx byernes arkitektur. Interessant er det også at læse om de konsekvenser det havde for borgerne i de byer som fik nedlagt deres fæstningsværker. Den velillustrerede bog er skrevet i et letforståeligt og moderne sprog (2 af artiklerne er på norsk/svensk), uden alt for akademiske vendinger. Omfattende noteapparat samt resumeer af de enkelte artikler på engelsk.

Eneste deciderede bog om emnet. Fortsætter den høje standard som er lagt af de øvrige udgivelser fra Dansk Center for Byhistorie.

Interessant og veldokumenteret bog om militariseringen af renæssancesamfundets byer, med bred brugbarhed til både forskere/studerende og den lokalinteresserede lægmand.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 192 (2012)

af

af

Torben Svendrup

Nr. 192 (2012)