Bøger / faglitteratur

Respekt! : om åndsfrihed i dag


Beskrivelse


Forfatteren diskuterer begrebet åndsfrihed i et grundtvigiansk perspektiv som forudsætningen for demokratisk debat.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. juli 2013

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 15. juli 2013

Denne bog om åndsfrihed som begreb og realitet henvender sig til en bred gruppe af samfundsinteresserede, men vil primært blive efterspurgt af kristne med kendskab til Carsten Hjorth Pedersen og hans virke i Indre Mission og Kristent Pædagogisk Institut.

Pedersen har i mange år arbejdet indenfor den kristne pædagogik. Hans afsæt er at værne om den åndsfrihed, som med Grundtvigs ord skal sikre frihed for Loke såvel som for Thor. Pedersens primære formål er at ruste sine læsere til at tage del i den demokratiske debat uden at svigte de grundlæggende regler for mindretalsrettigheder og med opmærksomhed på at skelne mellem handlinger og holdninger, men også med blik for, at den gensidige respekt ikke bør føre til, at man forfægter egne standpunkter vagt og uden snert. Pedersen skriver ligefremt og forfølger sine argumenter med konsekvens, og som helhed er bogen et godt oplæg til en diskussion om demokrati og frihed til at ytre sig. Bogens svaghed er, at meget af stoffet er kendt af dem, der allerede interesserer sig for det og, samtidig med, at den er vanskelig at formidle til læsere udenfor den kreds.

Der er flere, der for tiden beskæftiger sig med de grundlæggende demokratiske spørgsmål fx Jacob Mchangama i Fri os for friheden, som dog henvender sig til en bredere kreds end denne.

Forfatteren diskuterer begrebet åndsfrihed i dets grundtvigske betydning og placerer det som en forudsætning for den demokratiske debat.


Kristeligt dagblad

d. 28. maj 2013

af

af

Sørine Gotfredsen

d. 28. maj 2013