Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Richard Carpenters Dick Turpin


Beskrivelse


En række episoder om den legendariske landevejsrøver Dick Turpin, som huserede i 1700-tallets England, hvor han tog fra de rige og gav til de fattige.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

Eventyret om den kække Dick Turpin, der i lighed med Robin Hood kun stjæler fra de rige, foregår i 1700-tallets England med diligencer og landevejskroer og en fed vellystning af en sherif oggodsejer og hans håndgangne mand og D.T.'s ærkefjende, kaptajn Spiker. Bogen begynder logisk med at forklare, hvorfor D.T. blev landevejsrøver, men består ellers af en række løst sammenknyttedeepisoder, der kendetegnes ved, at D.T. altid i sidste ende klarer sig. Trods en oversættelse, der som helhed forekommer rimelig, finder undertegnede, at sproget er for unuanceret til rigtigt atpuste liv i de handlingsmættede episoder, der udgør denne røverroman. Selvlæsning fra ca. 11 år. Forsiden viser D.T. i sort-hvid fra TV-filmen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Bang Petersen (skole)

d. 18. dec. 2018

Med udtrykket på bagsiden af bindet: "For børn og voksne i alle aldre" skulle man vel være dækket ind på anvendelsesområdet, men der skal nok gives en lidt nøjere vurdering. Lad det være sagtmed det samme: Hvis ikke tv-serien om Dick Turpin var blevet vist i dansk tv, ville sandsynligvis kun ganske få have kendt hans navn. Men nu har man vel anset det for muligt at kunne sælge en bog,som mange nok vil nikke genkendende til, da både for- og bagside netop er fra tv-filmen. D.T. er en landevejsrøver i stil med Robin Hood - eller nærmere en dårlig efterligning fra ca. sammetidsperiode. Bevares, episoderne i bogen er spændende og de lægger sig klods op af filmmanuskriptet, vil jeg tro (jeg har tilfærligvis set et par af episoderne). Bogen opererer med 4 slagsmennesker: 1) overklassen rep. af Sir John Glutton, godsejer og oversheriff samt hans tro redskab, kaptajn Spiker, 2) den del af underklassen, som kan trues og/el. købes, 3) resten af samme klasse,der er hjælpsomt indstilletindtil det naive, og endelig 4) de egentlige skurke, repr. af D.T. og følgesvenden Swiftnick, og det er altså dem, vi skal holde med - det er jeg for resten ikke uenigi! Altså røverhistorier, helt forudsigelige, sandsynligvis et tilløbsstykke, eneste anskaffelsesgrund. D.T. fløjter lidt af "Laser og pjalter" (1928); man mener nok "The Beggars' Opera" fra1700-tallet. Dårligt tryk, dårlig redigering.


Kristeligt dagblad

d. 6. maj 1982

af

af

Helene Moe

d. 6. maj 1982Informationer og udgaver