Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Riddere og røvere : børn i middelalderen


Beskrivelse


Gennem de to adelige hovedpersoner, Birgitte og Eriks opvækst, følger vi livet hos den velstående del af befolkningen i middelalderens Danmark, hvor store forskelle på piger og drenges liv, frygtelige sygdomme, røvere, tiggere og krig er en del af samfundet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2011

af

af

Jesper Holtoug

d. 19. jan. 2011

Serien Børn i historien bevæger sig baglæns gennem danmarkshistorien og er nu nået til middelalderen. I en velfungerende blanding af fakta og fortælling får modtagergruppen af 9-12-årige levende indblik i leveforholdene i middelalderen. Emnehæftet egner sig godt til tema-forløb på 3.-5. klassetrin og kan desuden selvlæses af børn, der er nysgerrige på historien.

Vi følger to adelige hovedpersoners opvækst, nemlig Birgitte og Erik og og får indblik i livet hos den velstående del af befolkningen i middelalderens Danmark, herunder en fornemmelse af, hvor forskelligt drenge og piger blev opdraget. Vi følger Eriks opdragelse som page, indtil han opnår de eftertragtede sølvsporer som væbner og vi følger hans oplevelser med krig, sygdom og hans møde med de lavere samfundsklasser. Birgittes liv former sig ganske anderledes, mens hun formes til borgfrue efter en nøje fastlagt plan, indtil skæbnen vil det anderledes og hun går i kloster. Stik, kalkmalerier og Eva Wulffs fine akvareller letter læsningen og levendegør ordene.

Der findes meget litteratur om middelalderen for denne aldersgruppe, fx Inger Byrjalsens: Middelalderen i serien De små fagbøger. Hæftet her adskiller sig imidlertid ved større grundighed og sin særlige blanding af fiktion og fakta.

Fin og levende indføring i adelens leveforhold i middelalderen. Faktionsformen fungerer her rigtig godt, idet læseren får sat kød og blod på historien og samtidig lokkes til at fundere over sin egen tid og sit eget liv.