Bøger / skønlitteratur / roman

Rigets frue : Margrete 1.


Beskrivelse


Historisk roman om dronning Margrete I (1353-1412), fra hun som seksårig bliver gift med kong Håkon af Norge, til hun dør af pest godt 50 år senere.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2000

af

af

Beth Høst

d. 4. okt. 2000

Maria Helleberg har en stor produktion af bøger om store damer fra historien bag sig. Og det både i skøn- og faglitterær form. Nu er vi i selskab med Danmarks første Margrethe med dronningetitlen, hvor Hellebergs læsere tidligere har kunnet opleve kvindeskæbner lige fra en idealistisk polsk kommunistpige, Lucrezia Borgia, Anna Ancher til Struenses elskerinde, Caroline Mathilde. Ved læsning af denne beretning om "Rigets frue" vil det være en fordel at have en nogenlunde fornemmelse (her taler jeg af personlig erfaring, måtte lige friske op på den historiske ballast), af hvem de mange figurer er, der omgiver Margrethe. Som støtte til den øvelse er der bagerst i bogen både en tidstavle, et stamtræ samt et kort over Margrethes rige. Maria Helleberg har en letflydende pen, men helt ind under huden på vores "lille frue fra Norge", kommer vi jo ikke. Det gør heller ikke noget, der er gjort en solid research. Jeg kan sagtens, - som ved min ungdoms opslugte læsning af både Etlar, Ingemann og Lauring, opleve både middelalderens København, Vordingborg og Oslo, samt fornemme den klamme, mugne luft i en borg, der åbnes for et kongeligt følge. Det er en underholdende historisk roman i bedste farve- og traditionsrige stil. Helleberg er tilbage i genren hos Lucrezias ægteskab (94) og Mathilde, magt og maske (91), som stadig har læsere.


litteratursiden.dk

d. 2. jan. 2001

af

af

Suzanne Bang

d. 2. jan. 2001

Tidsmæssigt befinder vi os i 1359-1412. Vi følger hovedpersonen Margrete - datter af Valdemar Atterdag - fra hun er seks år, til hun dør som 60-årig. Vi møder første gang den lille Margrete på Vordin...


Jyllands-posten

d. 12. okt. 2000

af

af

Ejgil Søholm

d. 12. okt. 2000


Berlingske tidende

d. 12. okt. 2000

af

af

Else Cornelius

d. 12. okt. 2000


Kristeligt dagblad

d. 23. okt. 2000

af

af

Karin Johansen

d. 23. okt. 2000