Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ritas jul


Beskrivelse


Ritas far hader julen, fordi han arbejder på en kravlenissefabrik. Rita og hendes brødre må bruge al deres opfindsomhed for at få lidt julestemning derhjemme, og dét går ikke stille for sig.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Gunnar Wille - kendt fra bøgerne om »Magiske Mads« og »Skrumpen fra det ydre rum« - har denne gang taget fat på julemåneden, - i en forunderlig blanding af gags, fiktion, illust. oglydeffekter, 24 kapitler - et til hver dag - om juleforberedelserne i Ritas hjem. Far hader julen, og han skal omvendes. Han drømmer om sin barndoms jul, og det er nu børnenes opgave at få ham idet rigtige nissehumør igen. Og det lykkes, -trods mange vanskeligheder. En »skøn« blanding af pjat, varme og sjov vælter frem, og man skal under oplæsningen være besjælet af det ægte nissesind -lege med fantasien og elske det til tider vanvittige. Den ligner på ingen måde de gængse julebøger, og det er meget forfriskende. Er man vant til at læse: »Tag nu hinanden i hænderne børn og lad osgå ind til det smukke træ og synge julens salmer . . .«, så kan man godt få lidt af et »chok« her. Men det kommer man over - og har det dejligt. Selvlæsning fra 9. år. - Højtlæsning af store»legebørn«.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Svanholm (børn)

d. 18. dec. 2018

I radioen var Ritas jul en meget populær kalenderhistorie til hygge og underholdning ved decembermorgenbordet for et par år siden. Men den kræver sin oplæser med de mange brag og SVUP ogSLASK-lyde. Men ellers er det den kendte historie om børnene, der vil jule lige fra 1. dec., og far, der er juletræt af at arbejde på en kravlenissefabrik. Hver dag finder børnene på noget nyt, forat få ham i julehumør, men uheldet følger dem, indtil en dag da den helt store juledille griber ham, han pynter huset, så man ikke kan kæmpe sig igennem hjerter og guirlander. Farmor kommer påbesøg og kræver surhed over hele linjen, for ellers kommer nissen og laver ballade. Ingen kan være sure hele tiden, så nissen, en uldtot med hue på, kommer og sætter huset på den anden ende.Historiens sjove og bindegale situationer løber mere og mere løbsk, og det fjollede tager overhånd, alligevel er der noget i den, der gør bogen værd at læse, og børn vil more sig meget over at fåden læst op. Bogen er særdelessmukt trykt med teksten i mørkeblåt garneret med mørkerøde tegninger og »lydeffekter«. Fra ca. 5 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. sep. 2014

af

af

Maria Sjøblom

d. 30. sep. 2014

Nostalgisk gensyn med bogen, som udkom første gang i 1982. Nutidens drenge og piger mellem 6 og 10 år vil helt sikkert også kunne julehygge med bogen i fællesskab med deres forældre eller lærere, som kender universet fra deres egen barndom.

Forfatteren er mest kendt fra sine bøger om Skrumpen og havde sin storhedstid i 80'erne. I løbet af de seneste år er alle hans bøger genudgivet med illustrationer i farver. Her er formatet en kalenderbog med 24 afsnit, hvor vi møder hele Rita's skøre familie. Ritas far arbejder hele sommeren på en kravlenissefabrik og hader derfor julen. Rita og hendes 2 brødre sætter alt ind på at få hele familien i julestemning, hvilket ikke går stille for sig. Her er masser af tjubang og falden på halen sjov - og bogen er alt andet end en traditionel julefortælling. Tekst og illustrationer bærer præg af at være fra 1982, hvilket nutidens børn vil bemærke, men ikke lade sig afskrække af. Bag på bogen er der et link til downloads af Rita-kravlenisser.

Denne udgave har fået knald på farverne og virker derfor mere indbydende end forfatterens tidligere udgivelse. Bibliotekerne kan altid bruge flere kalenderbøger. En mere nutidig vinkel fås fx i Manu Sareens Iqbal Farooq og julesvineriet.

Dejligt tilbageblik, som også vil kunne underholde nutidens, danske børn.


Berlingske tidende

d. 20. dec. 2014

af

af

Kari Sønsthagen

d. 20. dec. 2014