Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ronja røverdatter


Beskrivelse


En uvejrsnat fødes to børn i to rivaliserende røverbander: Pigen Ronja og drengen Birk. Børnene bliver venner og forsøger at standse fjendskabet mellem de voksne.

Anmeldelser (20)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ina S. Due (skole)

d. 18. dec. 2018

Mens to rivaliserende røverbander huserer i store, mystiske skove og plyndrer fredelige folk, falder høvdingenes afkom lidt ved siden af. Mattis datter, Ronja, og Borkas søn, Birk, findersammen i en fælles modstand mod at blive røvere, og børnene flygter fra deres trygge røverborge ud i skoven for at leve i et bror-søster forhold. - Her lurer alskens troldtøj; men børnene reddersig fra alle farer, om det er grå dværge, flyvende skovhekse, de underjordiske nisser, druknedøden eller vilde heste. - A.L.s store bog siden Brødrene Løvehjerte er en forunderlig, eventyrlig ogdramatisk roman på 190 s. - Man glædes, røres, ængstes og mores hele bogen igennem, hvor A.L.s farvede fortællestil veksler fra poetiske naturbeskrivelser, ironiske indslag med en drejning til detpatetiske a la sagastil, barsk humor, psykologisk indsigt i personernes temperamenter og sind, og ikke mindst beskrivelsen af kærligheden og hengivenheden mellem Mattis og hans datter Ronja erbetagende. - Forfatt.s vanligeillustrator I.W. dækker også her indhold og stil med sine halv-, hel- og dobbeltsidede atmosfærefyldte, realistiske og detaljerige tegninger i s/h. -Anbefales varmttil udlånet og som oplæsningsbog i 2., 3. kl., ja, i 4. og 5. med. Kan selvlæses fra 4. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Marie Ørsted Pedersen (børn)

d. 18. dec. 2018

En fantastisk fortælling henlagt til et middelalderligt røvermiljø. I to rivaliserende høverhierarkier, som gennem generationer har hadet hinanden og søgt at overgå hinanden, fødes samme nathenholdsvis en pige, Ronja, og en dreng, Birk. De to børn mødes i 10 års alderen, redder ved et par episoder hinandens liv. De opdager, at de har brug for hinanden, og det had, de er opdraget tilat nære til hinanden, vendes til et kærlighedsbånd, der knytter dem nært sammen. Men de voksne vil ikke opgive deres had, de er ikke parate til nytænkning, de har nok i deres eget og vil helst havelivet til at fortsætte, som det hele tiden har været. Ronjas far, røverhøvdingen Mattis, frasiger sig i sin forstokkethed sin højtelskede datter, og Ronja flytter ud i skoven sammen med Birk. Menfar-datter-kærligheden sejrer, efter at Mattis har lidt i måneder. Efter utrolig mange genvordigheder, følelsesmæssige opgør og dramatiske episoder med skovhekse, grå dværge og andre skovvæsenerender historien sågodt, som man kan forlange det for de uforstående voksnes vedkommende, de kan være i stue sammen. Børnene derimod er klogere, ingen af dem vil være røvere, de har andre mål medderes liv. Endnu engang har AL. skabt et forrygende spændende eventyr, der med rod i virkeligheden gennem en vekselvirkning af drama og poesi, humor og alvor og fantastiske natur- ogstemningsbeskrivelser skildrer følelser og forhold mellem mennesker. Hendes fantastiske univers griber barn som voksen, persontegningerne er varme og stærke. De stemningsfulde sorte stregtegninger,som præcist rammer bogens tone er som i Brødrene Løvehjerte af llon Wikland. En familieoplæsningsbog fra 6 år, gode læsere kan klare den fra 10 års alderen.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Else Lerche

2007

Karin Bodenhoff (B), der i 2003 nyoversatte Brødrene Løvehjerte, har med udgangspunkt i en kritisk gennemgang af Ellen Kirks (K) oversættelse nyoversat Ronja Røverdatter. Oversættelsen adskiller sig ikke radikalt fra 1. udgavens, men sproget er strammere og mere præcist. Herved bliver teksten mere mundret og intens at læse og læse højt. Fx (K): "Det var tydeligt, at den rebstige kun blev firet ned under strengeste bevogtning." (B): "Den rebstige blev kun hejset ned under den strengeste bevogtning, så meget var tydeligt." Satsen er sat med mere luft mellem linjerne, og bogens format er lidt højere. Ilon Wiklands stemningsfulde illustrationer er de samme, også på for- og bagsiden. På forsiden er forfatternavnet sat i en ramme øverst på siden med titlen under i en brun nuance, der er i bedre harmoni med illustrationen end førsteudgavens titel i rødt. Bagsiden har fået bagsidetekst. At genlæse bogen var en ligeså stor oplevelse, som da jeg læste den, da den udkom. Med indlevelse, troværdighed og livsvisdom berører Astrid Lindgren emner som forholdet mellem forældre og børn, had og kærlighed, fordomme, stædighed og store følelser. Efterhånden vil denne oversættelse erstatte den gamle, men de to oversættelser kan sagtens stå side om side på reolen. Bogen kan selvlæses fra 10 år og læses højt fra ca. 8 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. feb. 2017

af

af

Helle Laursen

d. 14. feb. 2017

Ronja og Birk er børn af to forskellige røverbander, der ligger i åben krig. De bliver venner selvom det ikke altid er let. Højtlæsning for 6-10 år, selvlæsning fra 11 år og op.

Både Ronja og Birk elsker at strejfe rundt ude skoven. De to bliver venner på trods, for de er børn af to rivaliserende røverbander. Men måske kan venskabet mellem Ronja og Birk være med til at stoppe fjendskabet mellem de to røverslægter? Bogen er indbundet og gennemillustreret.

Ronja Røverdatter er en klassiker og en af Astrid Lindgrens dejligste eventyr. For børn såvel som for voksne. Læs den højt og lad børnene læse den selv, når de er klar til det. Denne nye udgave er illustreret af den japanske mangategner Katsuya Kondo. Illustrationerne har derfor flere af mangaens kendetegn. Udtrykket er let, lyst og poetiske. Illustrationerne er i farve, undtagen de små grafiske vignetter i starten af hvert kapitel. Det nye grafiske udtryk adskiller sig markant fra den tidligere udgave, illustreret af Ilon Wikland, hvor udtrykket var mørke stemningsfulde stregtegninger i sort/hvid.

Er man til Astrid Lindgrens fortællinger så læs også Brødrene LøvehjerteSkovpigen Skærv (Ved Karin Bodenhoff) eller dyk ned i Skovpigen Skærv af Kim Leine, der har flere fælles træk med Lindgrens eventyruniversEr man til Astrid Lindgrens fortællinger så læs også Brødrene Løvehjerte (Ved Karin Bodenhoff) eller dyk ned i af Kim Leine, der har flere fælles træk med Lindgrens eventyrunivers.


litteratursiden.dk

d. 6. feb. 2019

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 6. feb. 2019

Børnebogsklassikeren om Ronja og hendes dybe venskab med drengen Birk er et storslået drama og et af højdepunkterne i Lindgrens forfatterskab. Røverpigen Ronja kommer til verden på en frygtelig uvejrs...


Folkeskolen

Årg. 124, nr. 11 (2007)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 124, nr. 11 (2007)


Berlingske tidende

d. 2. aug. 2008

af

af

Per Krog Hansen

d. 2. aug. 2008


Berlingske tidende

d. 28. apr. 2007

af

af

Karin Esmann Knudsen

d. 28. apr. 2007


Berlingske tidende

d. 9. juni 1992

af

af

Mette Terkelsen

d. 9. juni 1992


Børn & bøger

årg 35, nr 5 (1982)

af

af

Lise

årg 35, nr 5 (1982)


Aalborg stiftstidende

d. 29. nov. 1981

af

af

Lange

d. 29. nov. 1981


Kristeligt dagblad

d. 17. dec. 1981

af

af

Edith Aller

d. 17. dec. 1981


Jyllands-posten

d. 13. nov. 1981

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 13. nov. 1981


Vendsyssel tidende

d. 21. nov. 1981

af

af

e-h

d. 21. nov. 1981


Morgenposten

d. 20. dec. 1981

af

af

Peter V. Eriksen

d. 20. dec. 1981


Aarhuus stiftstidende

d. 29. nov. 1981

af

af

Birthe Gaden

d. 29. nov. 1981


Lands-avisen Aktuelt

d. 13. nov. 1981

af

d. 13. nov. 1981


Weekendavisen

d. 13. nov. 1981

af

af

Marie-Louise Paludan

d. 13. nov. 1981


Berlingske tidende

d. 13. nov. 1981

af

af

Brita Stenstrup

d. 13. nov. 1981


Politiken

d. 13. nov. 1981

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 13. nov. 1981