Bøger / skønlitteratur / roman

Rosa


Beskrivelse


William forelsker sig hovedkuls i den smukke og gådefulde Rosa, da hun begynder på hans gymnasium i 1944. En kort periode er det de to, men er hun mere interesseret i tyskerne? Efter befrielsen skal regnskabet gøres op.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 2016

af

af

Lone Krøgh

d. 17. juni 2016

Kærlighedsroman fra besættelsesåret 1944-1945, hvor gymnasiasten William forelsker sig i en pige, der vist er lidt for glad for tyskerne. For læsere af af gode realistiske romaner.

Forfatterparret har skrevet en række krimier, men her er det en realistisk kærligheds- og udviklingsroman fra 1944-1945. Vi er i en fiktiv jysk by, hvor apotekersønnen og modstandsspiren William i 2.g får en ny klassekammerat, Rosa. Hun er tilflytter, reserveret, kølig, dygtig og yndig. William forelsker sig, men bliver holdt på afstand. Rosa passer sine ting og sin syge far. For en tid bliver William og Rosa dog kærester, men da hun gør det forbi, tilslutter han sig de klassekammerater, der har set sig onde på hende og hendes vistnok forkærlighed for tyske soldater. Da befrielsen kommer, skal regnskabet gøres op.

Velskrevet og fascinerende roman, hvor man er på fra først til sidst. Der er leget med såvel typografi som fortællerstemme, der virkningsfuldt veksler mellem redigerede uddrag fra Williams dagbog og Rosas oprivende breve til sin lillesøster i København. Ingen af dem er helt pålidelige fortællere, og som læser spekulerer man på, hvilken version der er mest sand.

Har man læst søskendeparret Hammers krimier, ved man, at de er drevne forfattere, der kan fastholde læserens interesse. Det kan de også i denne roman, der emnemæssigt kan minde om SigneKundskabens træ, ligesom den gådefulde hovedperson Rosa leder tankerne hen på Elin fra Kundskabens træHar man læst søskendeparret Hammers krimier, ved man, at de er drevne forfattere, der kan fastholde læserens interesse. Det kan de også i denne roman, der emnemæssigt kan minde om Signe, ligesom den gådefulde hovedperson Rosa leder tankerne hen på Elin fra .


litteratursiden.dk

d. 28. juni 2016

af

af

Helle Post

d. 28. juni 2016

Stilfærdig men spændende dagbogsroman om Rosa, William og deres kammeraters oplevelser i en lille jysk by under 2. Verdenskrig. Sjældent har jeg følt mig så draget ind i en så stilfærdig historie som ...


Berlingske tidende

d. 8. okt. 2016

af

af

Merete Reinholdt

d. 8. okt. 2016


Jyllands-posten

d. 15. juli 2016

af

af

Erik Svendsen

d. 15. juli 2016


Kristeligt dagblad

d. 9. juli 2016

af

af

Anna Møller

d. 9. juli 2016