Bøger / skønlitteratur / roman

Roseanna


Beskrivelse


Krimi om den svenske mordkommissions arbejde med at opklare et tilsyneladende gådefuldt mord på en amerikansk pige.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Per Drustrup Larsen

2007

Denne banebrydende serie fra forældrene til de nordiske krimiserier vil stadig fange alle krimilæsere, der vil have stor fornøjelse af bøgerne i denne klassiske serie.

Roseanna og Manden der gik op i røg udkom første gang i 1965/1966, og selve krimiplottene i disse to første bind af 10 er af den mere banale art om dels et mord på en turist ombord på en båd undervejs i de svenske kanaler og søer og dels en svensk mands mystiske forsvinden i Ungarn. Bøgerne er de første introduktioner til Martin Beck og hans folk, og selv om hvert bind både er spændende og godt skrevet, har bøgerne deres største styrke som samlet serie. Martin Beck som hovedperson er her ved at træde i karakter, og han fortsætter med at udvikle sig i seriens næste bind ligesom det svenske samfund, der er central aktør i bøgerne.

Alle bind er genudgivet i nyt udstyr og oversættelse. Begge dele opdaterer bøgerne til nutidig smag. Især sproget har med den nye oversætters stil fået et mere moderne snit, som heldigvis er foretaget med respekt for serien, uden at ændre de præcise tidsbilleder og stemninger. Nogle få korrektur- og ombrydningsfejl ændrer ikke på billedet af godt forfatterhåndværk, som i denne nye udgave er blevet endnu mere læseværdig. Fremragende forord af forfattere indleder alle bøger, her Mankell og Davidsen.

Nye læsere vil helt sikkert også sætte pris på hele serien, mens tidligere læsere med fornøjelse vil genlæse disse nyere klassikere. Det var godt, de blev genudgivet.


Politiken

d. 28. aug. 2016

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 28. aug. 2016


Information

d. 19. nov. 1971

af

af

Lisbeth Hertel

d. 19. nov. 1971


Weekendavisen

d. 5. okt. 1973

af

af

Preben Dybendal

d. 5. okt. 1973


Politiken

d. 8. jan. 1966

af

af

Bent Thorndahl

d. 8. jan. 1966


Berlingske tidende

d. 24. feb. 1967

af

af

Tage La Cour

d. 24. feb. 1967


Politiken

d. 14. jan. 1967

af

af

Bent Thorndahl

d. 14. jan. 1967