Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Rottefængeren fra Hameln


Beskrivelse


Billedbog med rimet tekst. Gendigtning af eventyret om rottefængeren, der befrier byen Hameln for de talrige, plagsomme rotter med sin tryllefløjte. Da Hamelns nærige bystyre nægter at betale, tager rottefængeren en frygtelig hævn.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. nov. 1997

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 17. nov. 1997

Billedbog med en ny og anderledes gendigtning af det kendte eventyr om den fløjtespillende rottefænger, der befrier byen Hameln for rotter og senere tager hævn over det nærige bystyre ved at bortføre byens børn. Historien genfortælles i lange, rimede vers, ambitiøst og flot, men også sprogligt krævende og ganske udfordrende for børn og oplæsere. Ranheimsæter ill. med fortrinsvis store, dækkende billeder i sin karakteristiske, satiriske pen og en fornem farvelægning, som understreger skiftende stemninger i den dramatiske og fængslende historie. Billederne er detaljefyldte med en effektiv og dynamisk billedkomposition, som flot og fantasifuldt forløser dramaets forskellige lag. Det er nærliggende at sammenligne med den seneste udg. ill. af Drahos Zak (97/41), der ligeledes er med rimet tekst, men derudover helt sin egen. I Zaks bog er teksten ganske kort, enkel og mere mundret og billeder og tekst leverer en helt ny tolkning af den gamle historie. Der er altså plads til begge udgaver, som har hver deres kvaliteter. Nærværende er mest for de ældste billedbogslæsere fra ca. 6 år og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. nov. 1997

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 17. nov. 1997

Historien i den store billedbog er den klassiske om den fløjtespillende rottefænger, der tager byens børn med sig, da han snydes for sin rottefængerløn. I tone og anliggende placerer den sig midt mellem de to foregående, Corrins helt seriøse og faktuelle fra (90/12) og Zaks samfundskritiske og børnesolidariske fra (97/41). Her er det den gode, fængslende historie med moralen, at et løfte skal holdes. Bogen er til oplæsning fra inden skolealderen, men nok så meget til billedlæsning både før og efter den tid. Den lange tekst er sat med små, tætte typer i indrammede felter. Den fremsættes i rimede strofer, der melodisk og ganske raffineret og varieret snørkler sig igennem historien med både humor og alvor. Ikke alle ord er lige gængse, og en del afkortelser har været nødvendige for at få rimene på plads. Billedsiden er den stærke. Det er meget varierede opslag fra tegneseriestriber og hektiske helsides billeder med kraftige farver til store, blide opslag med sart farvelægning. De genfortæller historien fuldstændigt og giver detaljer og fornøjelige sidebegivenheder til fordybelse. Groteske voksne og stumpnæsede børn blandes med grumme rottehorder i et spændende højtysk middelaldermiljø.