Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Rumleskaft


Beskrivelse


Billedbog. Eventyret om den smukke møllerdatter, der får hjælp til at spinde strå til guld og må gætte hjælperens navn for at beholde sit barn.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. mar. 2004

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 9. mar. 2004

Femte og sidste bind i den serie billedbogsudgaver, som forlaget har lavet af eventyr af brødrene Grimm. I forhold til udgaven i Grimms samlede eventyr fra 1905 er der ændret i teksten, men det er ikke ændringer, som har den store betydning. Handlingen er stadig den velkendte om den smukke møllerdatter, hvis fars praleri af hendes evner inden for spinding, får kongen til at låse hende inde i store rum fulde af strå, som hun skal spinde om til guld. Det kan hun naturligvis ikke, men hun får hjælp af en lille mandsling. Han skal så have noget til gengæld. Smykker gør det ikke så meget med, det førstefødte barn er værre, og kun hvis hun kan gætte hans navn, kan hun slippe. Hun får hjælp af sin tjener og hele eventyret ender lykkeligt, som det skal. Bogen er illustreret i en dyster, surrealistisk og grotesk stil med trapper, som slynger sig, specielle billedvinkler og figurer med overdrevent lange hovedbeklædninger. Det er flotte, elegante billeder i flotte og gennemtænkte farver, men de virker også skræmmende og anderledes. Bogen er velegnet til oplæsning fra 4 år. Det er længe siden, der er kommet en ren billedbogsudgave af eventyret.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Dagmar Nielsen (børn)

d. 5. apr. 2019

Teksten følger i store træk Grimm, men skæmmes af en række udvidelser i form af ligegyldig småsnakken og forklarende bemærkninger. De klæder ikke eventyret, og det forekommer under de omstændigheder forkert at anbringe Grimms navn på omslaget. Illustrationerne er smukke glansbilleder og gør intet til sagen.