Bøger / faglitteratur / erindringer

Rundt i Norge


Beskrivelse


Herman Bang (1857-1912) foretog i 1891 en tur rundt i Norge, og fra denne rejse skildrer han sine indtryk i korte prosatekster og i dagbogsform.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 2013

af

af

Grethe Lorentzen

d. 17. juni 2013

Rundt i Norge er ukendt for de fleste danske læsere, da den nu for første gang udgives i Danmrk. Pga. den journalistiske kortprosastil vil den nok ikke fænge hos Bang-læsere som hans kendte romaner og fortællinger, men den giver et godt billede af Bangs forståelse af Norges natur og folk anno 1891.

I 1891, efter en dyb personlig krise, rejste Bang (1857-1912)til Norge, det land han følte sig så godt hjemme i. Han tilbragte tid i bl.a. Kristiania (Oslo), Bergen og Trondhjem, og her skrev han dagbog, som indgår i bogen. den øvrige del af bogen består af skitser og billeder - korte, impressionistiske, journalistiske tekster, der formidler stemningsindtryk af folk og natur og hans kærlighed til Norge, hvoraf nogle undervejs blev publiceret i norske aviser. Rundt i Norge hører til det mindst kendte af hans Bangs værker, og adskiller sig markant fra de øvrige i skrivestil. Sten Rasmussen har forsynet udgaven med et oplysende efterskrift, bibliografi, noter og tekstkilder.

Bogen udkom i Kristiania 1892, og er kun nævnt i forbigående i litteraturhistorien. Denne udgave er den første, der udgives i Danmark. 1. udgaves retskrivning er bibeholdt med nogle få rettelser.

Bogen, med sine skitseagtige indtryk af folk og natur i Norge, fik en ublid medfart i Danmark, og en meget blidere i Sverige og i Norge, hvor publikum havde haft mulighed for at læse de offentliggjorte tekster. Da den nok ikke fænger anno 2013, som de kendte romaner og fortællinger, er den for de større biblioteker.