Bøger / skønlitteratur / roman

Så længe vore hjerter vil : Jeppe Aakjær og Marie Bregendahl : en romanbiografi


Beskrivelse


Gennem breve og andre kilder fortælles om forfatterne Marie Bregendahl (1867-1940) og Jeppe Aakjær (1866-1930), hvis liv og skæbner blev uløseligt forbundet med hinanden gennem et lidenskabeligt kærlighedsforhold og senere en opslidende skilsmisse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2013

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 11. sep. 2013

Romanbiografi, fortrinsvis af interesse for dem, der gerne vil gå i dybden med de biograferede, forfatterne Marie Bregendahl og Jeppe Aakjær.

Forfatterne Marie Bregendahl (1867-1940) og Jeppe Aakjær (1866-1930) er fra en brydningstid, hvor samfund og normer ændrer sig stærkt og indvarsler moderne tider. Det afspejles både i deres forfatterskaber og personlige historie: Storbondedatteren Marie bryder sin forlovelse med en passende ung mand for at leve sammen med agitatoren Jeppe Aakjær fra en fattig lille gård. De bliver gift, da de venter barn, men går fra hinanden efter få års ægteskab. Brovst fortæller her om deres liv og kærlighedshistorie med fokus på det kuldsejlede forhold i tiden efter 1895. Historien fortælles hovedsageligt gennem breve og andre kilder, så umiddelbart virker bogen mere som biografi end som roman. Brovst binder breve og kilder sammen i veloplagte passager, så bogen virker ikke tung og er fint illustreret.

Brovsts Jeppe og Marie, 3. udg. 2012, er stadig "hovedværket" og fortæller parrets historie frem til 1895, hvor denne nye bog tager over og fortsætter historien. Mange af brevene har ikke været været trykt før, der er dog en del overlapning til Jeppe og Marie.

Romanbiografi, der virker mere som biografi end roman om to af Danmarks store forfattere og deres skæbner. Det meste af teksten er breve og andre kilder, men forfatteren binder dem sammen på udmærket vis. Bogen giver størst udbytte, hvis man i forvejen har læst Jeppe og Marie.


Kristeligt dagblad

d. 23. sep. 2013

af

af

Claus Grymer

d. 23. sep. 2013