Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sabotør i Holger Danske


Beskrivelse


Om modstandsgruppen Holger Danske, der var den største modstandsgruppe under besættelsen. Med fokus på organiseringen af gruppen og de mange aktioner, den var ansvarlig for.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2015

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 27. feb. 2015

Holger Danske var den største modstandsgruppe under Besættelsen, og i denne bog fortælles om organiseringen af gruppen og de mange aktioner, den var ansvarlig for. Kan læses af alle interesserede.

Modstandsgruppen Holger Danske var baseret i hovedstadsområdet, hvor næsten alle gruppens aktioner også blev udført. En række meget kendte modstandsfolk var tilknyttet gruppen, fx Gunnar Dyrberg, Jørgen Kieler, Hans Edvard Teglers, Jørgen Røjel og de legendariske "Flammen" og "Citronen". Gruppen stod bag en række sabotageaktioner, men flere af medlemmerne blev også beordret til at udføre likvideringer af stikkere og andre nazihjælpere, der blev anset for livsfarlige for det illegale modstandsarbejde. Historiker Peter Birkelund har skrevet bogen på baggrund af kildestudier og mere end 300 mundtlige og skriftlige beretninger af Holger Danske-medlemmer. Mange illustrationer, kilde- og litteraturhenvisninger, samt register.

En yderst velskrevet, levende og spændende beretning om de unge sabotører og modstandsfolk i gruppen Holger Danske. Bogen kan varmt anbefales alle, der gerne vil læse om det illegale modstandsarbejde og de omkostninger, det også havde for de hovedsageligt ganske unge mennesker, der deltog med livet som indsats.

Peter Birkelund udgav i 2008 sit historiespeciale om Holger Danske, og det ligger til grund for denne meget vellykkede genfortælling, der er anderledes let at læse og henvender sig til alle interesserede.


Jyllands-posten

d. 30. mar. 2015

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 30. mar. 2015


Weekendavisen

d. 20. feb. 2015

af

af

Claus Bundgaard Christensen

d. 20. feb. 2015