Bøger / faglitteratur til børn / bibliografier

Sædelighedsfejden


Beskrivelse


Historien om skandalen omkring afsløringen af en kirkeministers bordelsbesøg i 1887 og den efterfølgende debat der demonstrerede de forskellige standarder for hvordan mænd og kvinder måtte opføre sig. Afslutningsvis trækkes tråde op til nutidens debat på området, bl.a. MeToo-bevægelsen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 2018

af

af

Henrik H Pedersen

d. 2. okt. 2018

Indføring i en af de mest omtalte sager i dansk kulturhistorie i 1880erne. Sædelighedsfejden var starten på den første offentlige debat omkring intime forhold mellem mænd og kvinder samt et vigtigt emne under det moderne gennembrud. Særligt velegnet til undervisere og opgaveskrivere fra gymnasie-niveau.

Bogen er en del af serien "100 danmarkshistorier", alle på præcis 100 sider. I 1887 er kultusminister Jacob Scavenius taget i en kåd aften hos en prostitueret. Scavenius, som var fortaler for gode dyder, modsiges af smørgrosser Ingeman-Petersen på en offentlig talerstol om "hvordan kirkens øverste tjener , gaar på horehus", hvilket er indledning til sædelighedsfejden. En fejde som var danmarkshistoriens første offentlige fokusering på intime forhold mellem mænd og kvinder. Forfatteren beskriver desuden "Det moderne gennembrud" samt nutidens diskussion om "MeToo-bevægelsen". Forfatter Cecilie Bønnelycke er inspektør på Langelands Museum.

Emnet er sikkert formidlet og bogen flot layoutet. Lettilgængeligt kommer man rundt om emnet og det er fin sat i perspektiv til vor dage. En bog bibliotekerne har manglet til de mange opgaveskrivere.

Der findes et væld af sekundær litteratur vedr. "Det moderne gennembrud" herunder om sædelighedsfejden fx Pil Dahlerups bøger, men nærværende bog er den første almindelige bog kun omhandlende dette emne.