Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sænk skibene! : flådens sænkning den 29. august 1943


Beskrivelse


Summary: Under 2. Verdenskrig var sænkningen af den danske flåde den 29. august 1943 en af besættelsestidens mest skelsættende begivenheder. I år er det 75 år siden begivenheden fandt sted.Da den tyske besættelsesmagt tidligt om morgenen forsøgte at sætte sig i besiddelse af den danske hær og flådes materiel kom det til direkte kamp flere steder i landet, og det lykkedes hovedparten af flådens enheder enten at sænke sig selv eller at nå neutralt svensk område.I denne bog, der er en kraftigt revideret udgave af Flådens sænkning fra 2003, fortæller marinehistorikeren Søren Nørby dels Søværnets historie under besættelsen, dels de enkelte skibes skæbne på og uden for Holmen den 29.august. De officielle beretninger krydres med en række øjenvidneberetninger og med en lang række enestående fotografier, der viser fartøjerne før, under og efter sænkningen. Mange af de viste billeder har ikke tidligere været offentliggjort.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. aug. 2018

af

af

Hamide Kara

d. 24. aug. 2018

Om søværnets historie fra "skammens dag" den 9. april 1940 og frem til den dramatiske morgen i 1943, hvor den danske flåde sænkede sig selv. Bogen henvender sig til maritimt og militærhistorisk interesserede.

Marinehistoriker Søren Nørby beskriver søværnets historie hvor søværnets personel fik ordre til at sprænge eller på anden måde ødelægge flådens skibe. En ordre der kom fra viceadmiral Aage Helgesen Vedel, som allerede året forinden havde givet ordre til, at flådens Søminevæsen skulle producere sprængbomber. For skibene måtte under ingen omstændigheder overgives til tyskerne, uden at de ombordværende gjorde deres yderste for enten at ødelægge skibene eller søge neutralt farvand. Kaptajnløjtnant Aage Schulze skrev: " .. og da vi var meget udsat for eventuelle tyske Luftangreb, besluttede jeg mig efter et Skibsraad til at ødelægge Skibet (..) Klokken 14.15 sprang 'Havørnen' i luften med vajende Flag og Vimpel, og Besætningen søgte op i Skovene, medens Granaterne fra jagerens 10-cm Kanon sprang rundt omkring os". Bogen har over 120 fotos og illustrationer.

En revideret og glimrende udgave af Flådens sænkning 29. august 1943. Det beskrives hvordan over 3000 danskere var involveret i sænkningen af flådens skibe under anden verdenskrig. Særligt er dele af bogen, hvor en række deltagere fortæller om oplevelsen den 29.august 1943, spændende og intenst.

Af andre titler findes: Operation SafariFra neutralitet til besættelse og Fra neutralitet til besættelseAf andre titler findes: Operation Safari og .


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 24. juni 2019

af

af

Mikkel Bøgeskov

d. 24. juni 2019


Marinehistorisk tidsskrift

Årg. 51, nr. 4 (2018)

af

af

Lars Wismann

Årg. 51, nr. 4 (2018)


Tidsskrift for søvæsen

Årg. 189, nr. 2/3 (2018)

af

af

Hans Chr. Bjerg

Årg. 189, nr. 2/3 (2018)