Bøger / skønlitteratur / digte

Samlede Tranströmer


Beskrivelse


Tomas Tranströmer (f. 1931) er svensk digter, oversætter og psykolog. Han har udgivet en række digtsamlinger, alle med en stilbevidst forankring i det musikalske, det sanselige og det naturbårne. Tranströmer har bevaret en varig position i den svenske lyrik, og har med sin overraskende metaforik og sansemættede strofer hentet inspiration hos blandt andet Liszt og Wagner, navnlig i digtsamlingen Sorgegondolen fra 1996. Han har flere gange været nævnt i forbindelse med Nobelprisen i litteratur, navnlig på baggrund af hans helt særlige sproglige formåen og internationale gennemslagskraft. Han er oversat til 50 sprog, og med Samlede Tranströmer forenes både de nøgterne, nære, spinkle og indsigtsfulde digte fra et langt og rigt forfatterskab. Pressen skriver: »Her er en mand, der aldrig gav sig. Som satte sin vilje til poesi og musik over rigdom og berømmelse og endte med at blive den berømteste af dem alle. På ord, der kan være i et eneste, enestående bind. Der er grund til at kippe med haydnflaget.« * - Thomas Bredsdorff, Politiken »Med Samlede Tranströmer i Peter Nielsens fine oversættelse og med forord af Morten Søndergaard bliver forfatterens 80 år smukt markeret på dansk. Tomas Tranströmers stemme bringer en ordløs verden inden for rækkevidde på alle sprog. Så meget poetisk magi samlet på 300 sider.« * - Jørgen Johansen, Berlingske Tidende  .

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. apr. 2011

af

af

Kent Skov

d. 12. apr. 2011

Denne fine samlede udgave af Tranströmers digte og de korte erindringstekster er guf for de lyriske feinschmeckere, både for dem der vil genlæse ham i fuldt omfang og for dem, der måtte have ham til gode.

Tranströmer (f. 1931) er en af nordisk lyriks helt store skikkelser. Han debuterede med en opsigtsvækkende sikker samling 17 digte i 1954 og har senest udsendt digte i 2004. Nu foreligger en ny samlet udgave af hans digte i anledning af 80-årsdagen. Han kombinerer en stærk og billedrig naturinterese med sin udtalte sans for både det musiske og psykologiske. Hans lyrik er åben og beskrivende i et smukt og afstemt sprog, men rummer også symbolladede sprogbilleder og associationer "Granen står som viseren på et urværk,/takket. Myren gløder i bjergets skygge./Fugl skreg! Og endelig. Langsomt begynder/skyvognen at rulle//". Digtene er på sin vis lette at læse, men kan være vanskelige at forstå til bunds. Det er nu heller ikke nødvendigt for at få udbytte af den fine sproglige håndtering i beskrivelsen af naturens dynamiske elementer i og det særlige eksistentielle samspil, de indgår i med erindring og identitet.

En samlet udgave kom også i 1997. Denne nye medtager også den senere udkomne Den store gåde, 2004 og den lille erindringsbog Erindringene ser mig, 1993. Desuden findes brevbogen Airmail skrevet sammen med den amerikanske digterkollega Robert Bly, ikke medtaget her.

En for dedikerede lyriklæsere uomgængelig bog med Tranströmers samlede digte.


litteratursiden.dk

d. 7. maj 2012

af

af

Mie Henriksen

d. 7. maj 2012

Den svenske nobelpristagers samlede værker fremstår som kernelyrik - lille af omfang, men stort af indre. Drevet af omsorg for min åndelige habitus har mine svenske venner hele to gange foræret mig To...


Jyllands-posten

d. 8. juni 2011

af

af

Erik Svendsen

d. 8. juni 2011


Berlingske tidende

d. 21. apr. 2011

af

af

Jørgen Johansen

d. 21. apr. 2011


Kristeligt dagblad

d. 16. maj 2011

af

af

Peter Stein Larsen

d. 16. maj 2011


Weekendavisen

d. 17. juni 2011

af

af

Joakim Jakobsen

d. 17. juni 2011


Standart

Årg. 25, nr. 2 (2011)

af

af

Jørn Erslev Andersen

Årg. 25, nr. 2 (2011)