Bøger / skønlitteratur / roman

Sandheden om min mor : en familieberetning fra den kolde krig


Beskrivelse


Efter den kolde krig åbnes arkiverne og den ungarnske forfatter finder ud af at hans jødisk fødte mor var spion. Mens han dykker ned i bunkerne af materiale, sætter det tanker i gang om generationer, relationer og blodets bånd.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2020

af

af

Anette Brinkløv Liebmann

d. 10. jan. 2020

Forfatteren opdager at hans mor har været spion under den kolde krig, hvilket får ham til at se deres relation i et helt nyt lys. Bogen er en biografisk roman og for de læsere, der nyder en velskrevet historisk fortælling.

Efter den kolde krig bliver arkiverne fra kommunisttiden åbnet og almindelige borgere får adgang til sagsmapper om dem selv og deres familie. For forfatteren bliver det en øjenåbner, da han opdager at hans mor var spion. Bogen består af en blanding af fiktion, forfatterens egne barndomsminder og udpluk fra sagsmapper, hvori det viser sig at moderen har angivet både familien, venner og naboer, selv sine egne børn.

Bogen er velskrevet, detaljeret og mangefacetteret. Blandingen af fiktion og sagsakter fra arkiverne, giver sammen med forfatterens egne oplevelser en virkelig speciel læseoplevelse, hvor man aldrig helt ved hvor man har personerne. Derudover er den historisk interessant, for den beskriver den kolde krig i Ungarn på et hverdagsplan, men med det twist at forfatterens mor viser sig at have være spion. Det er en lidt speciel læseoplevelse, men bogen er godt skrevet og derfor hænger man i.

Der er skrevet andre bøger om spioner i familien fx Min far var spionDa Nina vidste. Bøger der beskriver flere generationers forståelse af hinandens valg ud fra den tid de lever i, er også relevante i denne sammenhæng. Det kunne fx være Da Nina vidsteDer er skrevet andre bøger om spioner i familien fx Min far var spion. Bøger der beskriver flere generationers forståelse af hinandens valg ud fra den tid de lever i, er også relevante i denne sammenhæng. Det kunne fx være .


litteratursiden.dk

d. 17. feb. 2020

af

af

Jette Landberg

d. 17. feb. 2020

I en barsk dokumentarroman fortæller forfatteren om sin mor, en intellektuel kvinde og kærlig mor, som var stikker for det ungarske regime helt frem til 1985. Man kan vanskeligt forestille sig, hvord...


Politiken

d. 29. jan. 2020

af

af

Christian Johannes Idskov

d. 29. jan. 2020


Information

d. 14. feb. 2020

af

af

Thomas Thurah

d. 14. feb. 2020