Bøger / skønlitteratur / dramatik

Sangen om den gamle sømand - og andre romantiske tekster


Beskrivelse


Udvalg af engelsk romantisk lyrik af Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) og William Wordsworth (1770-1850) med nyttige introduktioner af oversætteren.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. feb. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 19. feb. 2019

Er du til klassiske digte med romantisk svung fra dengang tip-tip-tip-oldefar var ung er her et udvalg af lyrik fra Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) og William Wordsworths (1770-1850) fjerpen. Citat: "Smelter i hendes øjne/ får hendes bryst af sne til at svulme.".

Wordsworth og Coleridge satte med en fælles samling, "Lyrical Ballads" fra 1798, gang i engelsk romantiske digtning. Her samler oversætteren Ib Johansen et udvalg af deres kendte digte. Introduktioner, hvor Johansen ser digtene i en litteraturhistorisk sammenhæng. Samlingen starter med Coleridge, hvor bl.a. samlingens titeldigt "Sangen om den gamle sømand" er gengivet. Et citat lyder: ""Hendes læbe var rød/ hendes blik var frit/ Hendes lokker som guld helt gule." Om hovedpersonen, den gamle sømand, skriver Johansen i sin intro: "I digtet indtager den Gamle Sømand i nogen grad selv pladsen som en gotisk skurk...". Bogens digtudvalg af Wordsworth indeholder bl.a. digtet "Der var en dreng", hvor digteren besøger en grav for en kun 10-årig dreng: "Kom forbi, dér tror jeg mange gange/ jeg har stået mindst i en halv time/ Stum - og set på graven hvor han ligger.".

Fin lille introducerende samling til to giganter i romantisk digtning, hvis digte er eviggyldige: "Thi en honningkilde han har opsøgt og drukket af mælken fra Paradis".

Af Coleridge Den gamle sømandThe collected poems of William Wordsworth og Wordsworth, på engelsk, i The collected poems of William WordsworthAf Coleridge Den gamle sømand og Wordsworth, på engelsk, i .