Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sankt Kjeld af Viborg : en dansk helgen og hans samtid


Beskrivelse


Beretningen om den danske helgen, Sankt Kjeld, er fortælling om at stå alene med livet som indsats og om 1100 tallets Europa. En barsk tid med kongemord, fejder, drab på kirkens mænd, korstog og geskæftige paver.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2015

af

af

Dorthe Marlene Jørgensen

d. 5. maj 2015

Bog, der genopliver helgenen Sankt Kjeld og hans virke hovedsageligt i Viborg. Primært for interesserede i kirkehistorie.

Først gives en kort præsentation af manden Kjeld og derefter gennemgås lidt om middelalderen og om helgenvæsen og martyrdom. Efterfølgende gennemgås Sankt Kjelds liv og hans virke i Viborg og Aalborg. Derefter beskrives hans helgenkåring. Her følger så et afsnit om Viborg og byens klostervæsen på Sankt Kjelds tid og det beskrives hvor i Viborg, man kan finde spor efter Sankt Kjeld, fx kirken og brønden. Bogen rundes af med en salme dedikeret til Sankt Kjeld. Forfatteren angiver en litteraturliste til sidst i bogen.

En lille overskuelig bog, der giver et indblik i den danske Sankt Kjelds liv og virke. Bogen er nem at læse, sproget er ligetil og afsnittene er korte og overskuelige. Forfatteren kommer godt rundt om Sankt Kjelds person og arbejde og om den tid han levede i. Alt i alt giver bogen et godt kendskab til en dansk helgen, som måske ikke ret mange kender til. Bogens illustrationer er fine og giver lige det sidste pift til bogens afsnit om de ikoniske afbildninger af Sankt Kjeld.

I 1961 blev der udgivet en bog om Sankt Kjeld: .