Bøger / skønlitteratur / digte

Sarmatisk tid : et udvalg (flere sprog)


Beskrivelse


Digte. Kraftfulde og bevægende naturdigte om landskaberne mellem Sortehavet og Østersøen, og hvor forfatterens erindring om de mørkt drømmende og lysende klange fra floderne, skovene og sletterne er centrale.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. nov. 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 13. nov. 2015

Dybe og kraftfulde naturdigte, skrevet af en af de mest betydningsfulde tyske digtere i 2. halvdel af det 20. århundrede. Til alle lyriklæsere, men især til dig med interesse for (Øst)tysk lyrik.

Johannes Bobrowski, 1917-1965, blev født i Tilsit i Østpreussen. Han var tysk lyriker og prosaist og tilhørte bekendelseskirken, der var stærkt kritisk over for nazismen. Efter at have siddet i russisk krigsfangenskab fra 1945-1949 arbejdede han frem til sin død som forlagsredaktør i DDR. Han var medlem af Gruppe 47, som tildelte ham deres litteraturpris i 1962. I 1961 debuterede han med "Sarmatische Zeit, hvor de historiske landskaber og erindringen om skovene, sletterne og floderne mellem Sortehavet og Østersøen, dominerer: "Flodskov, / mørk af ugleskrig, i græshoppernes/ moshvide sang, vi så/ engang huset ved bredden,/ grå i stokrosernes/ billeglød. Før vinteren/ kom, fløj fremmed sne omkring os". "I denne nat/ lytter jeg til jer, fjerne floder,/ længe. Den tynde lyd/ af siv, hører jeg: landbyen/ sover." De tyske digte er også trykt i bogen.

Afdæmpet landskabslyrik med melankolske og drømmeagtige naturbilleder. Digtene er letlæste, men besidder en stor poetisk kraft.

Bobrowskis litterære afsøgning af det tabte land og en svunden tid kommer også til udtryk i Levins mølleLitauiske claverer og Litauiske clavererBobrowskis litterære afsøgning af det tabte land og en svunden tid kommer også til udtryk i Levins mølle og .