Bøger / faglitteratur / bibliografier

Saxo


Beskrivelse


Gennemgang af historien bag Saxos "Danmarks Krønike", om værkets tilblivelse og videre historie 800 år efter udgivelsen.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. juli 2018

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 13. juli 2018

I 1208 færdiggjorde munken og skriveren Saxo den først kendte danmarkshistorie, Gesta Danorum, Danernes bedrifter. Værket har en spændende historie, som delvis dølger sig i tåger. Det er den eller nærmere de historier forfatteren her søger at give historieinteresserede læsere og elever i folkeskolens ældste klasser og gymnasiet et overblik over.

Saxos Danmarkskrønnike er stadig her, mere end 800 år efter at den blev udgivet som håndskrift i ganske få eksemplarer, væsentlig i vores forståelse af den tidlige danske historie. Værket strækker sig fra "tidernes morgen" til omkring den historiske kong Knud 6. Værket består af 16 bøger, hvor de første 9 omhandler sagatiden, mens resten er baseret på forskellige delvist kendte kilder. Lars Boje Mortensen, der er professor ved Syddansk Universitet, gennemgår værkets tilblivelse og videre historie, og redegør for forfatterens baggrund i det omfang kilderne giver mulighed for det. Bogen er en del af serien "100 danmarkshistorier" fra Aarhus Universitetsforlag, og man skal være opmærksom på, at der er adgang til supplerende materiale og yderligere litteraturforslag via forlagets hjemmeside.

Lars Boje Mortensen er en god formidler, der skriver ligefremt, men alligevel grundigt om emnet, og læseren får et solidt indblik i både værket og de forskellige syn borgere og historikere har haft på det op gennem tiderne Saxo og hans samtid.

er en mere direkte, fagprofessionel behandling af krøniken.


litteratursiden.dk

d. 5. okt. 2018

af

af

Beth Høst

d. 5. okt. 2018

En fin og indsigtsfuld præsentation af vores første danmarkshistorie. God historieformidling med bred interesse. Hvem var Saxo? hvad lavede han, da han var på studier i udlandet, og hvem blev han ins...


Kristeligt dagblad

d. 29. sep. 2018

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 29. sep. 2018


Weekendavisen

d. 24. aug. 2018

af

af

Anders Lundt Hansen

d. 24. aug. 2018


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 219 (2018)

af

af

Jeppe Bæk Meier

Nr. 219 (2018)