Bøger / skønlitteratur / roman

Selvmord


Beskrivelse


Kortroman der gransker livet ved at tegne et portræt af en mand, som vælger at afvise livet, og de mennesker som elsker ham, til fordel for selvmordet.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2017

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 18. maj 2017

Melankolsk og bevægende kortroman, der kredser om en mands liv og selvmord. For læsere af litterære romaner.

Bogens ramme er en jeg-fortællers granskning af, hvorfor hans ven som 25-årig begik selvmord mange år tidligere. Et sted udtrykker han: "Siden din død har jeg ikke hørt et eneste menneske begynde ved begyndelsen når de skulle fortælle om dit liv. Dit selvmord er blevet den grundlæggende begivenhed[...]". I bogen kaster fortælleren derfor lys over store og små detaljer og oplevelser fra vennens liv og reflekterer over den betydning, selvmordet fik for de efterladte og ham selv. Bogen indeholder også en række trelinjede strofer, hvor den sidste lyder: "Lykken fører mig/ Fortvivlelsen følger mig/ Døden venter på mig". Fotograf, billedkunstner og forfatter Édouard Levé (1965-2007) afleverede manuskriptet til denne kortroman få dage inden, han begik selvmord.

En intens, dyster og smuk roman, der nøgternt gransker livet og stiller spørgsmålet, hvorfor nogle vælger at afslutte det frivilligt. Den intense skildring understøttes af, at jeg-fortælleren henvender sig til sin afdøde ven med et "du" eller "dit", og af at teksten ikke brydes af kapitler eller afsnit. Alt i alt en bog af høj litterær kvalitet, som gør et stort indtryk på læseren.

Kan sammenlignes med Levés kortroman, Selvportræt, som også kredser om selvmordet og har en lignende forside.


litteratursiden.dk

d. 1. juni 2017

af

af

Daniel Boysen

d. 1. juni 2017

Om selvmordets ødelæggende tiltrækningskraft og livets kaos. Som historie om en forfatter er bogen tragisk, som værk intet mindre end fantastisk. Édouard Levé levede som han skrev, hvorfor den korte p...


Berlingske tidende

d. 3. juni 2017

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 3. juni 2017


Weekendavisen

d. 16. juni 2017

af

af

Linea Maja Ernst

d. 16. juni 2017