Bøger / skønlitteratur / roman

Send ikke flere roser : spionthriller


Beskrivelse


Spændingsroman hvor den hollandske professor i kriminologi, dr. Krom forsøger at afdække økonomisk kriminalitet på internationalt plan ved at presse den formodede bagmand, Paul Firman til et interview om sagens sammenhæng.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 18. dec. 2018

Ambler har et fornemt ry som fremragende thrillerforfatter. Hans nyeste opus, der handler om økonomiske forbrydelser, skal læses med opmærksomhed, da bogen er ret kompliceret i sin opbygningmed talrige tilbageblik. Historien er bredt fortalt med mange detaljer og en god portion underfundig humor. Egentlig action findes først på de sidste 50 sider (af 271). - En hollandsk kriminologmed en teori om den kompetente kriminelle kommer på sporet af vor tvivlsomme helt og fortæller, Paul Firman, der er ekspert i skatteunddragelser. Kriminologen tvinger vor mand til et møde, og bogenbliver en duel mellem de to, hvorunder Firmans karriere oprulles. Firman begik engang en skæbnesvanger dumhed ved at sende roser til en forretningsforbindelses begravelse og selv mode op, hvorveden af hans dækidentiteter blev afsløret. Firmans chef blander sig, og bogen slutter med et veritabelt festfyrværkeri. - Bogen er meget lidt voldelig, og yndere af kontante slagsmål o. 1. vil næppetage den til sig. Denforudsætter læsere med interesse for finanstransaktioner og med sans for lange samtaler. Send ikke flere roser er med andre ord for et kræsent publikum og kommer næppe til atfigurere blandt genrens mest efterspurgte titler.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 18. dec. 2018

Send ikke flere roser, der udkom på dansk første gang i 1978, er en spændingsroman om økonomisk kriminalitet på internationalt plan. Skatteunddragelse over landegrænser, pengeafpresning oganden svindel i stor målestok er ingredienser i en kompositorisk vellykket fremstilling, der er udformet som en rammefortælling. Den hollandske kriminolog, dr. Krom, forsøger at afdækkefortælleren, den 'kompetente kriminelle', Paul Firman's mystiske liv og færden. Resultatet er blevet en stilsikker og sofistikeret roman med en fortættet dialog, hvor den ene logiske følgeslutningefter den anden dukker op som perler på snor. Dette stiller selvfølgelig krav til læseren om nærvær og opmærksomhed, og romanen placerer sig iøvrigt eksklusivt indenfor genren. Den ydre vold er atfinde omend i begrænset omfang. Spændingen fungerer - og fungerer godt - på de indre linier. Alt i alt en raffineret beretning fortalt med en vis tør humor. I kraft af den for genren specielleindfaldsvinkel (økonomiskkriminalitet) nok ikke noget stort tilløbsstykke, hvad der kan synes ufortjent. Iøvrigt tematisk beslægtet med Paul Erdman's 'økonomi-thrillere', hvad der måske også kanbidrage til en fornemmelse af den mulige efterspørgsel/anvendelse af nærværende titel.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juli 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 21. juli 2015

Findes der nogle særligt kompetente kriminelle, som ikke opdages, fordi de forstår at skjule deres virksomhed på den rigtige side af loven? Det er den teori Ambler her udfolder for et publikum, der ynder indviklede og velskrevne thrillere.

Eric Ambler(1909-1998)udsendte over næsten 50 år en snes velskrevne og roste thrillers hvoraf en del er oversat til dansk. Nærværende udkom første gang på dansk i 1978 og foreligger her i en nye udgave. En hollandsk kriminolog har samlet tilstrækkeligt med beviser mod en intelligent mulig storbedrager, Paul Firman, til at kunne true ham til at mødes sammen med nogle kolleger i Sydfrankrig for at presse yderligere materiale om hans virksomhed ud af ham. Mødet strækker sig over flere dage, og det viser sig snart, at der er andre, der følger med på sidelinjen.

Plottet er som ofte for Ambler i højere grad interessant end spændende, men bogen er velskrevet og personerne, og ikke mindst deres handlinger, gennemgående godt forklaret. Handlingen er fortalt med Firmans stemme, og det indviklede plot er vævet godt sammen selvom det til slut bliver en smule vanskeligt at holde de forskellige stemmer fra hinanden. De mange år tynger ikke, da handlingen foregår i et isoleret miljø og plottet i et vist omfang er tidløst.

Ambler og Le Carre sammenlignes ofte. Den standhaftige gartner bevæger sig i samme segment af international storkapital, og er vel den af Le Carres bøger, der kommer denne nærmest.


Aalborg stiftstidende

d. 27. okt. 1978

af

af

Valdemar Hein

d. 27. okt. 1978


Politiken

d. 27. juni 1980

af

af

Harald Mogensen

d. 27. juni 1980


Politiken

d. 14. okt. 1978

af

af

Harald Mogensen

d. 14. okt. 1978


Berlingske tidende

d. 23. dec. 1978

af

af

Frits Remar

d. 23. dec. 1978


Lands-avisen Aktuelt

d. 10. okt. 1978

af

af

Leo Lemvigh

d. 10. okt. 1978


Jydske tidende

d. 24. okt. 1987

af

af

Henrik Lunding

d. 24. okt. 1987


Information

d. 17. dec. 1987

af

af

Morten Thing

d. 17. dec. 1987


Berlingske tidende

d. 17. dec. 1987

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 17. dec. 1987