Bøger / skønlitteratur / roman

Senseis mappe


Beskrivelse


38-årige Tsukiko støder tilfældigt på sin gamle lærer fra gymnasiet på en lokal bar. Deres forhold udvikler sig langsomt fra et tilfældigt bekendskab til et intenst kærlighedsforhold.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2013

af

af

Grethe Lorentzen

d. 29. aug. 2013

Romanen Senseis mappe har en japansk enkelhed og ynde, som vil tiltale læsere af underfundige beretninger om ensomme mennesker, der mødes.

Kawakami (f. 1958) er en kvindelig japansk forfatter, som har begået denne bestseller-roman om ensomhed og kærlighed. 37-årige Tsukiko lever et stille og selvstændigt liv, bor alene og arbejder på et kontor. En aften møder hun tilfældigt sin 30 år ældre lærer fra gymnasiet på sin stam-bar, og de to falder i snak, indleder et formelt, men med tiden intimt forhold. Det er T. der fortæller, men sensei (lærer), der mest taler. Og sensei bliver hun ved med at kalde ham, selv da hun erklærer ham sin kærlighed. Med små antydninger om årstidernes skiften, madens ingredienser, blomsterne på træerne og i et underdrejet, enkelt og billedskabende sprog, suger K. læsere ind i sit meget japanske og fortættede "ensomhedens univers". En vemodig og smuk fortælling.

Romanen, som også er udkommet som tegneserie af Jiro Taniguchi, er den første oversatte roman af Kawakami til dansk. Amélie Nothombs Tokyo min elskede handler ligeledes om kærlighed mellem to meget forskellige personer.

I et roligt tempo, og i et varmt, enkelt og billedskabende sprog, der giver rum for læserens indlevelse og medfølelse, beretter K. om to ensomme personers møde og det umage pars påvirkning af hinanden. Stemningen er meget japansk, men temaet universelt. En fortryllende smuk roman for fordybende, eftertænksomme læsere.


Jyllands-posten

d. 26. sep. 2013

af

af

Peter Adolphsen

d. 26. sep. 2013


Weekendavisen

d. 1. nov. 2013

af

af

Louise Windfeld-Høeberg

d. 1. nov. 2013


Information

d. 4. okt. 2013

af

af

Linea Maja Ernst

d. 4. okt. 2013


Standart

Årg. 28, nr. 1 (2014)

af

af

Signe Leth Gammelgaard

Årg. 28, nr. 1 (2014)